Finančni trgi

Prispevki

Kanada tehnično zašla v recesijo, a obeti za prihodnjo rast so dobri

Kanada tehnično zašla v recesijo, a obeti za prihodnjo rast so dobri
September 02
09:08 2015

Kanadsko gospodarstvo se je po najnovejših uradnih podatkih znašlo v recesiji.

Bruto družbeni proizvod (BDP) se je v drugem četrtletju na medletni ravni znižal za 0,5 odstotka. Padec sledi 0,8 odstotnemu krčenju v prvem trimesečju, kar pomeni, da se je gospodarstvo že dve zaporedni četrtletji soočilo z negativno rastjo, kar je običajna definicija recesije.

Najnovejši podatki pomenijo udarec za premierja Stephena Harperja, ki se bo moral 19. oktobra soočiti tudi z volitvami, na katerih naj bi kot tema prevladovalo stanje gospodarstva v državi.

Nazadnje se je država v recesiji znašla v letih 2008-09, kot veliko izvoznico nafte pa je Kanado močno prizadel padec cen te surovine.

ECB napoved rasti BDP za letos ohranila pri 1,5 odstotka

Z ameriško nafto se trenutno trguje pri ceni 47 dolarjev za sod, kar je več kot polovico nižje od lanskoletnih cen za sod, ki so v enakem obdobju dosegale 107 dolarjev, k čemur je najbolj primomoglo manjše svetovno povpraševanje, še posebej iz Kitajske.

Vseeno so kanadski podatki pokazali, da se je trgovina v juniju okrepila, kar je mnoge analitike prepričalo, da je najhujše obdobje že za njimi.

"Kljub temu da se recesija tehnično uresničila, pa se zdi, da se bo kanadasko gospodarstvo odbilo nazaj. Junijske številke so v tem smislu pomirjujoče," je dejal Derek Burleton iz banke Dominion. "Zelo verjetno bomo morali našo napoved za tretje četrtletje popraviti navzgor," je še dodal.

Včeraj objavljeni podatki so pokazali še da se je poslovanje v sektorjih zabeva in umetnosti junija povečalo za 6,4 odstotke, kar je v veliki meri posledica dejstva da je Kanada gostila žensko svetovno prvenstvo v nogometu.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles