Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Katastrofa v Afganistanu že vpliva na globalne trge

Katastrofa v Afganistanu že vpliva na globalne trge
August 17
05:19 2021

Azijske delnice so med današnjim trgovanjem izgubile na vrednosti, saj je med vlagatelji vse več zaskrbljenosti zaradi katastrofalnih dogodkov v Afganistanu, kjer so ZDA doživele veliko sramoto ob neverjetno slabem vodstvu bidena, katerega kognitiven upad je naravnost neverjeten. Svoje je dodalo tudi širjenje kitajske kuge.

Ta teden bodo trgovalci pozornost usmerili na poročila o zaslužkih trgovcev na drobno, za zaskrbljenost pa skrbijo novice iz Afganistana, kjer se obeta huda humanitarna katastrofa, ki je posledica popolnega kolapsa afganistanske vojske in ponovnega prevzema oblasti iz strani talibanskih skrajnih islamskih teroristov. Vse to je posledica izjemno slabe zunanje politike trenutnih socialističnih oblasti v ZDA.

Japonska gospodarska rast je presegla pričakovanja

"Razočarajoči gospodarski podatki iz Kitajske, zaskrbljenost zaradi terorističnega prevzema oblasti v Afganistanu in vpliva delta različice kitajske kuge ter strmejšega upada indeksa proizvodnje v ZDA je vplivalo na nagnjenost k tveganju, kar je povečalo povpraševanje po varnih naložbah," so zapisali analitiki iz banke ANZ.

Med začetnim trgovanjem je najširši indeks azijsko-pacifiške regije izven Japonske upadel za 0,4 odstotka, medtem ko so terminske pogodbe za ameriški borzni indeks S&P 500 izgubile 0,18 odstotka vrednosti.

Avstralske delnice so izgubile 0,75 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei pridobil 0,22 odstotka vrednosti.

Glavni kitajski borzni indeks CSI 300 je upadel za 0,18 odstotka, medtem ko je hongkonški indeks Hang Seng trgovalni dan začel z 0,4 odstotnim padcem vrednosti.

Delnice na Wall Streetu so sicer včeraj pridobile na vrednosti, pri čemer sta indeks Dow Jones in S&P 500 dosegla novi rekordni vrednosti, saj so vlagatelji svoj kapital vložili v bolj varne sektorje, delnice pa so si opomogle od začetnih izgub.

Indeks Dow Jones je tako včeraj pridobil 0,31 odstotka vrednosti, medtem ko je indeks S&P 500 zrasel za 0,26 odstotka. Na drugi strani je tehnološki indeks Nasdaq zabeležil izgubo v višini 0,2 odstotka.

Med največjimi poraženci dneva so bile delnice družbe Tesla, ki so po odprtju preiskave v nesreče njihovih avtomobilov iz strani ameriških nadzornih organov za varnost v prometu, izgubile kar 4,3 odstotka vrednosti.

Medtem je večja količina kitajskih gospodarskih podatkov pokazala na presenetljivo visoko upočasnitev rasti drugega največjega gospodarstva na svetu. Hkrati se je za več od pričakovanj znižal tudi barometer proizvodne dejavnosti v ameriški zvezni državi New York.

Vlagatelji se medtem osredotočajo na to kako bo Ameriška centralna banka začela obvladovati svojo politiko cenenega denarja, pri čemer naj bi zapisnik iz svojega zadnjega zasedanja objavili v sredo.

Na valutnih trgih se je vrednost dolarja proti košarici šestih drugih pomembnih svetovnih valut povečala za 0,024 odstotka in dosegla vrednost 92,644 točke.

Med drugimi varnimi naložbami se je donosnost ameriških desetletnih zakladnic znižala, kar je bila posledica večjega povpraševanja vlagateljev. Donosnost 10-letnih obveznic se je tako znižala na 1,255 odstotka.

Cena nafte znamke Brent se je povišala za 0,3 odstotka, na 69,7 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 67,49 dolarja.

Cena zlata se je malenkost znižala in dosega nivo 1786,73 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles