Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kdo bo del gospodarske ekipe Donalda Trumpa?

Kdo bo del gospodarske ekipe Donalda Trumpa?
November 10
09:17 2016

Donald Trump je zmagal na predsedniških volitvah v ZDA, kot predstavnik anti establišmenta in avtsajder. Vseeno pa se rad pohvali, da pozna pomembneže, ki odločajo o gospodarskih politikah. Njegova svetovalna skupina je tako polna upravljavcev hedge skladov, nepremičninskih vlagateljev in bankirjev. Kdo bi torej lahko sodeloval v Trumpovi gospodarski ekipi?

Steve Mnuchin - minister za finance?

Nekdanji vodilni pri banki Goldman Sachs, Steve Mnuchin bi lahko bil naslednji finančni minister ZDA. Mnuchin je finančni predsednik Trumpove volilne kampanije, slednji pa naj bi ga pred nekaj dnevi omenjal kot favorita, za najbolj pomembno ekonomsko vlogo v državi. Trenutno je sicer zaposlen kot glavni izvršni direktor pri investicijski družbi Dune Capital Management. Nekaj časa je preživel tudi v filmski industriji in pomagal pri produkciji filmov kot sta American Sniper in poletnemu blockbusterju Suicide Squad.

Azijski trgi so že preboleli šok ob zmagi Donalda Trumpa

Thomas Barrack - zagovarja nižje davke

Njegova redna služba je vodenje družbe Colony Capital, investicijskega podjetja, ki vlaga v nepremičnine in ima svoj sedež v Los Angelesu.  Pri reviji Forbbes ga opisujejo kot nekoga, ki nasprotuje ustaljenim mnenjem, med lastnino njegovega podjetja pa najdemo tudi nekaj neobičajnih nepremičnin, kot je naprimer nekdanje posestvo Michela Jacksona "Neverland". Tudi on ima povezave z filmsko industrijo, da ima sedež v upravnem odboru zabavne družbe Miramax.

Barrack ima že izkušnje z služenjem v vladi, saj se bil namestnik podsekretarja na oddelku za notranje zadeve v administraciji Ronalda Reagana. Barrack je libanonskega rodu in dolgoletni prijatelj Trumpa in je za njegovo predsedniško kampanijo pomagal zbrati kar 32 milijonov dolarjev. Prejšnji teden pa je medijem zaupal, da podpira zniževanje davkov.

John A. Paulson - milijarder hedge skladov

Paulson je eno od najbolj znanih imen v na uradnem gospodarskem svetovalnem svetu Trumpa. Vidno ime na Wall Streetu, je upravljavec hedge sklada slavno stavil, da se bo ameriški nepremičninski trg pred finančno krizo v letu 2008 sesedel in zaradi tega spoznanja zaslužil na milijarde dolarjev. V septembru je bil del televizijskega pogovora z Trupom med katerim je predsedniški kandidat naštel potrebne lastnosti članov prihodnje administracije, te naj bi vključevale "reference, sposobnost in ljubezen do tega kar delajo".

Wilbur Ross - minister za trgovino?

Wilbur Ross je še en milijarderski podpornik Trumpa, ki bi lahko dobil posebno vlogo. Svoj denar je zaslužil kot strokovnjak za stečaje pri družbi Rothschilds, trenutno pa je to kar pri Forbsu opisujejo kot "vlagatelj sredstev v stiski". Drugi uporabljajo manj laskave nazive za strategijo, ko gre za pobiranje družb v težavah, iz katerih poizkušajo nato z prestrukturiranjem iztisniti kakršnokoli preostalo vrednost. Gre tudi za navdušenega zbiratelja umetnin, ki je poročen z svojo tretjo ženo Hilary Geary. Letos je za televizijsko mrežo CNBC dejal, da podpira Trumpa ker potrebujejo ZDA "bolj radikalen, nov pristop do vlade". Vseeno je zmanjšal pomembnost nekaterih obljub danih med kampanijo in jih označil za "simbolne, oziroma metaforične".

Dan DiMicco - trgovinski pogajalec?

Nekdanji šef, sedaj pa izvršni direktor družbe Nucor Corporation, ki je največji proizvajalec jekla v ZDA, je Dan DiMicco eden od redkih industrijalcev med Trumpovimi svetovalci. Osebno trumpa ne pozna, a je bil imenovan na mesto višjega trgovinskega svetovalca pri njegovi kampaniji.

Je tudi avtor knjige American Made: Zakaj bo proizvodnja izdelkov ZDA spet vrnila k odličnosti, v kateri se zavzema za večji poudarek na proizvodnji in svari pred "lažnimi obljubami" zelenih delovnih mest in "skritimi stroški odvisnosti od zunanjega naročanja". Vseeno je manj navdušen nad organiziranim delom, njegova družba Nucom je namreč ponosna na to, da pri njih ne deluje noben delavski sindikat.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce