Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska bo nadaljevala z veliki vlaganji v izgradnjo Afriške infrastrukture

Kitajska bo nadaljevala z veliki vlaganji v izgradnjo Afriške infrastrukture
September 04
07:13 2018

Kitajski predsednik Ši Jinping je dejal, da njegova država ne bo vlagala v "nečimrne projekte" v Afriki in namesto tega v Afriki poizkuša pomagati pri gradnji infrastrukture. Tako se je ob odprtju vrha z afriškimi voditelji v Pekingu zavezal, da bo za razvoj celine namenil dodatnih 60 milijard dolarjev.

Kitajska je sicer največji dvostranski financer gradnje infrastrukture v Afriki. Vseeno pa kritiki opozarjajo, da so številne afriške države zaradi tega pri azijskem velikanu zapadle na nevzdržno raven zadolženosti.

Argentina ob padajoči vrednosti pesa močno dviga obrestne mere

Ši je priznal, da je potrebno pri nekaterih projektih pregledati njihovo komercialno izvedljivost in sodelovanje narediti bolj uporabno.

"Kitajsko sodelovanje z Afriko je jasno usmerjeno v odpravo največjih ozkih grl pri razvoju celine," je povedal poslovnim partnerjem pred začetkom dvodnevnega vrha. "Sredstva za naše sodelovanje ne smejo biti porabljena za nobene nečimrne projekte, temveč na mestih, kjer štejejo največ."

Na vrhu so zastopani vsi afriški narodi, razen majhne kraljevine Swazi, saj gre za edino afriško državo, ki ohranja diplomatske stike z Tajvanom.

"Brez političnih pogojevanj"

V nagovoru voditeljev v pekinški veliki dvorani ljudstva, je Ši dejal, da bo 60 milijard dolarjev sestavljeno tako iz pomoči kot posojil. V naslednjih treh letih bo denar porabljen na osmih pobudah, vključno z izgradnjo dodatne infrastrukture in dodelitvijo štipendij mladim Afričanom, je dejal.

"Kitajske naložbe v Afriki prihajajo brez političnih pogojev," je dodal Ši.

Brezobrestne dolgove kitajskih posojil, ki naj bi bili odplačani do konca letošnjega leta , bodo za nekatere revne afriške države odpisani, je dejal Ši. Poleg tega bo Kitajska ustanovila sklad za mir in varnost ter bo še naprej zagotavljala brezplačno vojaško pomoč Afriški uniji, je dodal.

Kitajska je med letoma 2000 in 2016 Afriki po podatkih University School of Advanced International Studies, posodila 125 milijard dolarjev. Veliko je bilo porabljenega za izgradnjo cest, železnic, pristanišč in drugih pomembnih infrastrukturnih projektov.

Med te sodi 3,2 milijarde dolarjev vredna železniška povezava med glavnim mestom Kenije, Nairobijem in pristaniškim mestom Mombasa. Omenjena železnica naj bi ob dokončanju povezovala Južni Sudan, vzhod demokratične republike Kongo, Ruando, Burundi in Etiopijo z Indijskim oceanom.

A kot je to na tej celini običajno projekt pretresajo številne korupcijske afere in trditve ekonomistov, da je projekt krepko predrag. Do sedaj zgrajen del je sicer po uradnih podatkih, v svojem prvem delu obratovanja ustvaril izgubo v višini 100 milijonov dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce