Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska centralna banka je dobila novega guvernerja in povečana pooblastila

Kitajska centralna banka je dobila novega guvernerja in povečana pooblastila
March 19
07:24 2018

V ZDA izobraženi ekonomist Ji Gang je bil imenovan za novega guvernerja Kitajske centralne banke in bo tako nadomestil dosedanjega vodjo Žu Šiaočuna. Ji se je Narodni banki Kitajske pridružil pred 20 leti, od leta 2008 naprej pa je deloval kot namestnik guvernerja.

Njegovo imenovanje je obravnavano kot zagotovljena kontinuiteta, medtem ko si Peking še naprej prizadeva za zniževanje vse bolj naraščajočega dolga in omejevanje tveganih finančnih praks. Novica je bila sicer objavljena na drugi dan letnega zasedanja Narodnega ljudskega kongresa.

Kislo razpoloženje v ZDA je škodilo svetovnim delniškim trgom

Ji bo prevzel centralno banko, ki je zadolžena za trenutno reformo kitajske finančne krajine, vključno s spodbujanjem tujih naložb na finančne trge in reformo denarne politike. A hkrati bo vodenje banke prevzel z novimi pooblastili.

Prejšnji teden je tako kot del sprememb Narodni kongres objavil, da bo imela centralna banka po novem povečan nadzor nad uvedbo novih zakonov in predpisov za sektorja bančništva in zavarovalništva. Poleg tega so napovedali tudi, da bo novoustanovljeni bančni in zavarovalniški super regulator, ki je nastal z združitvijo bančne regulativne komisije in kitajsko regulativno komisijo za zavarovalništvo, nadzoroval ves kitajski bančni in zavarovalniški sektor in o tem poročal Centralni banki.

S temi reformami bo postala banka eden od najmočnejših regulativnih organov v državi. A za razliko od ZDA in drugih velikih demokratičnih držav, Kitajska centralna banka ne deluje neodvisno od vlade, zato bo Ji o svojem delu poročal kitajskemu predsedniku Ši Jinpingu.

Na začetku srečanja ljudskega kongresa je Kitajska odobrila odpravo dvojnega mandata predsedovanja, kar v realnosti pomeni, da bo lahko Ši Jingping ostal na položaju do konca življenja.

Ji Gang je diplomiral iz ekonomije na univerzi v Pekingu, magisterij in doktorat pa je delal na Univerzi v Illinoisu v ZDA.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce