Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska gospodarska rast je bila v drugem četrtletju višja od pričakovanj

Kitajska gospodarska rast je bila v drugem četrtletju višja od pričakovanj
July 17
06:40 2017

Po uradnih podatkih je kitajsko gospodarstvo v obdobju med aprilom in junijem na letni ravni doseglo rast v višini 6,9 odstotka, kar je bilo nekoliko več od pričakovanj. Stopnja rasti, ki primerja širitev z istimi tremi meseci v preteklem letu je bila enaka kot v prvem četrtletju leta 2017.

Peking si prizadeva za obvladovanje dolga in stanovanjskega balona z zahtevnimi ukrepi na nepremičninskem sektorju in posojilodajalcih.

Južnokorejski turizem trpi zaradi Kitajske prepovedi

Mnogi analitiki pričakujejo, da se bo ko bodo te ukrepi začeli delovati rast kitajskega gospodarstva upočasnila. Vseeno pa so najnovejši podatki precej nad ciljem Pekinga, ki si je za letošnje leto zadal 6,5 odstotno gospodarsko rast.

Omejen učinek

Kljub prizadevanjem za upočasnitev stanovanjskega trga, so se naložbe v nepremičnine v prvi polovici leta povečale za 8,5 odstotka, kar je več kot v enakem obdobju leta 2016. Nekateri analitiki napovedujejo, da strožja posojilna pravila morda ne bodo imela učinka hlajenja gospodarstva, ki ga mnogi pričakujejo.

"Cene nepremičnin bodo imele vpliv v drugi polovici leta, a učinek ne bo tako velik, kot bi si lahko mislili. Učinek bo čutiti le v pomembnih mestih. Mesta tretjega in četrtega ranga, skoraj ne bodo čutila učinka, kar bi lahko nadomestilo upočasnitev v mestih prvega ranga," je dejala Iris Pang iz družbe ING.

Kitajsko gospodarstvo je med letom 2016 raslo najpočasneje v zadnjih 26 letih, vseeno pa so drugi danes objavljeni podatki dodali k sliki obujene rasti kitajskega gospodarstva.

Industrijska proizvodnja je tako junija zrasla za 7,6 odstotka, kar je bilo precej nad napovedanimi 6,5 odstotki. Osebna potrošnja se je v primerjavi z lanskim junijem povišala za 11 odstotkov. Nad pričakovanji pa je prišla tudi rast izvoza in uvoza.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles