Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska gospodarska rast je bila v prvem četrtletju nekoliko višja od pričakovanj

Kitajska gospodarska rast je bila v prvem četrtletju nekoliko višja od pričakovanj
April 17
05:53 2019

Kitajsko gospodarstvo, je v prvem četrtletju po uradnih podatkih raslo nekoliko hitreje od pričakovanj. Rast je tako v prvem trimesečju letošnjega leta namesto predvidenih 6,3 odstotka, v primerjavi z enakim lanskim obdobjem dosegla 6,4 odstotka.

Peking je sicer nedavno sprejel sveže ukrepe za pomoč upočasnjujočem se gospodarstvu, vključno z znižanjem davkov, medtem ko si prizadeva, da ne bi dodatno povečal zadolževanja.

Drugo največje gospodarstvo na svetu se hkrati sooča tudi ž manjšim globalnim povpraševanjem po njihovih proizvodnih in trgovinsko vojno z ZDA. Kitajsko stopnjo gospodarske rasti sicer pozorno spremlja večina ekonomistov, saj ima potencial za vpliv na celotno svetovno gospodarstvo.

Jack Ma še naprej zagovarja svoj načrt za uvedbo 12 urnega delovnika

Najnovejše številke o rasti so sicer v skladu z rastjo doseženo v zadnjih treh mesecih leta 2018.

Podatki sledijo ostremu povečanju tovarniške proizvodnje, saj je industrijska proizvodnja v marcu narasla za kar 8,5 odstotka. Tudi drugi danes objavljeni podatki so pokazali na izboljšanje stanja. Prodaja na drobno se je tako marca na letni ravni povečala za 8,7 odstotka, medtem ko so se naložbe v osnovna sredstva glede na leto prej povečale za 6,3 odstotka.

Čeprav opazovalci Kitajske vselej svetujejo previdnost pri upoštevanju uradnih številk Pekinga, pa so podatki uporabni kot kazalnik gibanja rasti v državi.

"Ni moč zanikati dejstva, da je kitajsko gospodarstvo prvo četrtletje zaključilo zelo pozitivno," je dejal ekonomist iz družbe Capital Economics, Julian Evans-Pritchard.

Peking za letošnje leto napoveduje počasnejšo gospodarsko rast, ki naj bi dosegala razpon med 6 in 6,5 odstotka, kar je manj od cilja pri 6,5 odstotkih za leto 2018.

Kitajska vlada si sicer že dlje časa prizadeva za preusmeritev gospodarske rasti gnane iz strani izvoza na takšno, ki bo bolj odvisna od domačega povpraševanja.

Kitajski oblikovalci politik so tako v zadnjih mesecih povečali svoja prizadevanja za podporo gospodarstvu, vključno z zmanjšanjem nekaterih davkov, pospešitvijo gradbenih projektov in zmanjšanjem ravni rezerv, ki jih morajo imeti v svojih trezorjih banke.

Evans-Pritchard je vseeno mnenja, da kratkoročno še vedno obstajajo "nekateri razlogi za previdnost".

"A z rastjo kreditiranja, ki se zdaj pospešuje in izboljšanjem razpoloženja, bo kitajsko gospodarstvo kmalu doseglo dno, če ga ni že do sedaj".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce