Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska gospodarska rast je v prvem četrtletju dosegla 6,9 odstotka

Kitajska gospodarska rast je v prvem četrtletju dosegla 6,9 odstotka
April 17
06:29 2017

Kitajsko gospodarstvo je po uradnih podatkih v letošnjem prvem četrtletju zabeležilo 6,9 odstotno rast. Stopnja rasti, ki primerja širitev z istim obdobjem leto dni nazaj, je bila nekoliko višja od pričakovanj ekonomistov. K dobri rasti drugega največjega gospodarstva na svetu, je najbolj prispevala državna poraba namenjena izgradnji infrastrukture in povpraševanje po novih nepremičninah.

Prejšnji mesec je sicer država svojo ciljno gospodarsko rast za letošnje leto znižala na 6,5, medtem ko so imeli lani 6,7 odstotno gospodarsko rast.

Donald Trump: Kitajska ni valutni manipulator

Kitajski nacionalni statistični urad je v izjavi sporočil: "Državno gospodarstvo je ohranilo svoj zagon enakomernega in zdravega razvoja iz druge polovice lanskega leta, in novo leto začelo dobro, kar os dobri temelji za doseglo ciljne rasti v celotnem letu." Še en niz podatkov kaže tudi na porast domače potrošnje. Februarja se je tako prodaja na drobno glede na prejšnje leto povečala za 10,9 odstotka.

Upočasnitev nepremičninskega trga?

Kitajska je eden od ključnih gonilnih sil svetovnega gospodarstva, zato so njihovi dosežki budno spremljani iz strani vlagateljev po vsem svetu. Lanska gospodarska rast država je bila tako najpočasnejša v zadnjih 26 letih.

Hidenobu Takuda iz raziskovalnega inštituta Mizuho v Tokiju je dejal, da bi morala država poizkušati dolgoročno zniževati stopnjo svoje rasti, a je dodal da ostaja glede načina kako to storiti "velike negotovosti". Medtem je Brian Jackson iz družbe IHS Global Insight, napovedal tako upočasnitev industrijske proizvodnje, kot nepremičninskega sektorja.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce