Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska gospodarska rast naj bi se v letu 2017 znižala na 6,5 odstotka

Kitajska gospodarska rast naj bi se v letu 2017 znižala na 6,5 odstotka
January 03
08:03 2017

Kitajska gospodarska rast, bi se lahko v letošnjem letu iz 6,7 odstotkov doseženih v letu 2016, upočasnila na 6,5 odstotka, so danes sporočili iz državne službe, medtem ko so namignili, da bi lahko enkratna devalvacija stabilizirala domačo valuto, juan. V članku v časopisu Shanghai Securities News, je oddelek za napovedovanje pri državnemu informacijskemu centru dejal, da bo zagon povezan z novimi tehnologijami, še naprej spodbujal gospodarsko rast, vendar pa ne bo uspel preprečiti širšega trenda upočasnjevanja.

Industrijska proizvodnja bi lahko v letošnjem letu rasla po 5,9 odstotni stopnji, kar nekaj manj od 6,1 odstotka doseženega v letu 2016, so še dejali. Hkrati so dejali, da bi morale oblasti povečati svojo vlogo na trgu pri oblikovanju tečaja juana, povečati fleksibilnost valute in "celo izvesti enkratni ukrep devalvacije in s tem ohranjati stabilnost valute na uravnoteženi ravni".

Ameriški trgovinski primanjkljaja se je povečal, trg dela ostala blizu polne moči

Vrednost juana v primerjavi z ameriškim dolarjem, se je v lanskem letu znižala za skoraj 7 odstotkov, kar predstavlja največjo letno izgubo v primerjavi z to valuto po letu 1994, k čemur je najbolj pripomogla počasna gospodarska rast in močan dolar. Kitajska zadnja enkratna devalvacija valute sega v avgust leta 2015, ko so opravili 2 odstotni premik in šokirali globalne trge. Vlagatelji in ekonomisti so sicer potezo v veliki večini označili za neuspeh.

Z juanom, ki še vedno slabi in odlivi kapitala, ki vztrajno zmanjšujejo Kitajske forex rezerve, so začeli strokovnjaki razmišljati o možnosti druge devalvacije.  Vseeno pa je malo znakov, da o podobni potezi razmišljajo tudi oblikovalci politik. Odlivi kapitala v zadnjem letu predstavljajo za vlado vedno večjo skrb, ko so poizkušali gospodarstvo spet spraviti na pravo pot in ohraniti stabilno valuto brez izčrpanja svojih rezerv, ki so se novembra znižale na 3052 milijard dolarjev, kar je najmanj v zadnjih šestih letih.

Iz kitajskega deviznega regulatorja so v soboto sporočili, da bodo z začetkom novega leta poostrili nadzor nad posameznimi nakupi tujih valut in okrepili kaznovanje nezakonitih odlivov denarja, čeprav bo letna kvota 50,000 dolarjev na posameznika, ostala nespremenjena.

Kitajska gospodarska rast je v tretjem četrtletju lanskega leta, glede na enako obdobje pred letom dni, dosegla 6,7 odstotka, kar kaže, da bo država dosegla napoved vlade, ki je za leto 2016 napovedala gospodarsko rast v območju med 6,5 do 7 odstotkov. K rasti je največ prispevala višja državna potrošnja, oživitev nepremičninskega trga in rekordno kreditiranje bank, kar je vodilo tudi v eksplozivno povečanje zadolženosti.

Mnogi analitiki so sicer prepričani, da je dejanska gospodarska rast nižja od tega kar kažejo uradni podatki, vseeno pa priznavajo, da je razcvet gradbene aktivnosti letos gospodarstvu dal večji zagon od pričakovanj.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles