Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska gospodarska rast naj bi v prvem četrtletju na letni ravni dosegla 6,8 odstotka

Kitajska gospodarska rast naj bi v prvem četrtletju na letni ravni dosegla 6,8 odstotka
April 17
06:51 2018

Kitajsko gospodarstvo je po uradnih podatkih v prvem četrtletju, v primerjavi z enakim lanskim obdobjem doseglo 6,8 odstotno rast, kar je nekoliko več od pričakovanj saj znaša uradni kitajski cilj rasti za letošnje leto "okoli 6,5 odstotkov".

Podatki kažejo na odpornost drugega največjega gospodarstva na svetu, ki ga podpira močno povpraševanje potrošnikov. Vseeno pa zaskrbljenost glede kitajskega gospodarstva, vključno z naraščajočo zadolženostjo, ostaja še naprej prisotna.

Vlada se je začela v zadnjem času boriti proti močno naraščajočemu dolgu in nepremičninskemu balonu, ne da bi pri tem trpela gospodarska rast.

Ekonomistka pri Nordea Bank iz Singapurja, Amy Zhuang je podatke o rasti za prvo četrtletje opisala kot "trdne", vendar je dodala, da pozitivni zagon pojenjuje, kar je zelo verjetno posledica ohlajenega stanovanjskega trga.

Azijske delnice mešano, cene nafte navzdol

Podatki o rasti prihajajo sredi zaskrbljenosti glede obetov za kitajski izvoz, ki so zaviti v meglo zaradi naraščajočih napetosti z ZDA, ki so njihov največji trgovinski partner.

V skladu s tem je ekonomist Bo Zhuand iz raziskovalne družbe TS Lombard, dejal, da je največje tveganje za rast v letošnjem letu rast izvoza. Medtem ko so po njegovem mnenju borzni trgi v cene delnic že vračunali tveganje trgovinske vojne, pa je po njegovem mnenju verjetno in izvedljivo, da bi lahko med državama prišlo do trgovinskega sporazuma.

Kot taki bodo trgovinski podatki o kitajski gospodarski rasti skozi celotno letošnje leto budno spremljani za kakšen koli vpliv uvoznih dajatev, ki so jih predlagajo ZDA.

Mnogi opazovalci Kitajske sicer še naprej svetujejo previdnost, ko gre za kitajske uradne podatke o BDP.

Julian Evans-Prtichard iz družbe Capital Economics je tako dejal, da je treba uradne podatke "vzeti z zdravo mero skepse, saj so bili v zadnjih letih nesprejemljivo stabilni".

"Čeprav ne verjamemo, da se kitajsko gospodarstvo širi z enako hitrostjo, kot trdijo uradne osebe, pa obstajajo dokazi, da je okrevanje v industriji preprečilo, da bi se rast v zadnjem četrtletju poslabšala."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce