Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska gospodarska rast najnižja po letu 1990

Kitajska gospodarska rast najnižja po letu 1990
January 21
07:35 2019

Kitajsko gospodarstvo je zabeležilo najpočasnejšo rast od leta 1990, kar povečuje strahove o vplivu upočasnitve na svetovno gospodarstvo. V ponedeljek objavljeni uradni podatki so tako pokazali, da je gospodarska rast na Kitajskem v letu 2018 dosegla 6,6 odstotka.

V treh mesecih do decembra je gospodarstvo glede na enako lansko obdobje zraslo za 6,4 odstotka, kar je nekoliko manj od 6,5 odstotka v četrtletju pred tem.

Podatki so sicer v skladu z napovedmi, vseeno pa podarjajo nedavno zaskrbljenost glede slabitve rasti drugega največjega gospodarstva na svetu. Stopnja gospodarske rasti na Kitajskem je sicer dvignila zaskrbljenost o morebitnem vplivu na svetovno gospodarstvo. K mračnim obetom je svoje prispevala tudi trgovinska vojna z ZDA.

Tudi Nemčija preučuje prepoved dostopa do omrežja 5G za Huawei

Danes objavljeni podatki hkrati kažejo na najpočasnejšo stopnjo rasti po svetovni finančni krizi. Medtem ko opazovalci Kitajske svetujejo previdnost glede resničnosti uradnih podatkov o BDP-ju iz Pekinga, pa so podatki kljub temu uporabni kot koristen kazalnik gibanja rasti v državi.

Opozorila o upočasnitvi

Gospodarska rast na Kitajskem se sicer upočasnjuje že več let, vseeno pa se je v zadnjih mesecih povečala zaskrbljenost glede hitrosti upočasnjevanja, saj so glede tega ključnega trga opozorila začela izdajati podjetja.

V začetku meseca je tako Apple opozoril, da bo slabost na Kitajskem prizadela njihovo prodajo. Svoje so imeli za povedati tudi proizvajalci avtomobilov in druge družbe.

Kitajska vlada si poleg tega že nekaj časa prizadeva za preusmeritev naravnanosti gospodarstva iz izvoznega na tako, ki bi bilo bolj odvisno od domače potrošnje.

Kitajski oblikovalci politik so tako v zadnjih mesecih še okrepili svoja prizadevanja za podporo gospodarstva. Ukrepi za povečanje povpraševanja tako vključujejo pospešitev gradbenih projektov, zmanjšanje nekaterih davkov in znižanj ravni denarnih rezerv, ki jih morajo imeti banke.

Ekonomist pri družbi Capital Economics Julian Evans-Pritchard je dejal, da je ostalo kitajsko gospodarstvo ob koncu lanskega leta še naprej šibko, "vendar se drži bolje, kot so se mnogi drugi bali".

"Vseeno pa se bo zaradi ohladitve svetovne gospodarske rasti in zaostalih posledic počasnejše rasti kreditiranja tempo upočasnjevanja pospešil... kitajsko gospodarstvo se bo zelo verjetno dodatno upočasnilo, predenj se bo v drugi polovici leta stabiliziralo."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce