Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska hvali pomemben napredek v trgovinskih pogajanjih z ZDA

Kitajska hvali pomemben napredek v trgovinskih pogajanjih z ZDA
February 01
07:48 2019

Kitajska trgovinska delegacija je izjavila, da je bil v zadnjem krogu trgovinskih pogovorov z ZDA dosežen "pomemben napredek", so poročali kitajski državni mediji. Ob koncu dvodnevnega srečanja, ki je potekalo v Washingtonu ni bil dosežen končni sporazum, vseeno pa se je Kitajska zavezala, da bo kupila več ameriške soje.

Ameriški predsednik Donald Trump je obljubo razumel kot dokaz, da obe strani napredujeta v pogovorih. Hkrati si strani prizadevata za sprejem dogovora pred 1.marcem, da bi preprečili dodatno stopnjevanje uvoznih dajatev.

Na tiskovni konferenci z kitajskim podpredsednikom Liu Hejem v četrtek je Donald Trump dejal, da upa na srečanje z kitajskim predsednikom Jingpinom, da bi dosegel končni sporazum do predvidenega roka. "Dosegli smo ogromen napredek," je dela Trump. "To ne pomeni, da je dogovor že sklenjen, vseeno pa smo vzpostavili odlično sodelovanje in toplo vzdušje."

Aktivnost kitajskih tovarn se je v januarju ponovno skrčila

Kitajska se je hkrati strinjala, da bo povečala uvoz "ameriških kmetijskih proizvodov, energentov, industrijskih izdelkov in storitev" je poročala kitajska agencija Xinhua.

Kakšen je napredek?

Strani si prizadevata za sklenitev dogovora do 1. marca ali pa bodo ZDA povečale svoje carinske stopnje iz 10 na 25 odstotkov za kitajsko blago v vrednosti 200 milijard dolarjev.

Ameriški trgovinski pogajalci so se dogovorili, da bodo sredi februarja obiskali Kitajsko, kjer bodo potekali dodatni pogovori. V decembru sta se obe državi uspeli dogovoriti za 90 dni pogajanj, s čimer so želeli ublažiti naraščajočo trgovinsko vojno, ki je privedla do uveljavite novih carinskih dajatev na blago v vrednosti milijard dolarjev.

Obljube glede soje

Kmalu po uveljavitvi premirja je Kitajska, ki je zdaleč največji uvoznik soje na svetu v ZDA kupila za 1,13 milijone ton tega pridelka. Bela hiša je v četrtek izjavila, da se z Kitajsko dogovorila za nakup dodatnih 5 milijonov ton soje. Soja je sicer v ospredju pogajanj, saj so ameriški kmetje trpeli zaradi nenadne izgube največje stranke.

Kitajska je v letu 2017 uvozila več kot 30 milijonov ton ameriške soje, številka pa se je lani sredi trgovinske vojne dramatično zmanjšala.

Kitajska podjetja medtem poskušajo najti nove vire za nadomestitev poljščin iz ZDA, ki je bila v letu 2017 po Braziliji zanje največji dobavitelj.

Kaj sledi?

Ameriški trgovinski predstavnik Lighthitzer je dejal, da se osredotoča na sprejem izvršljivega dogovora. Hkrati je opozoril, da ostaja veliko vprašanj še nerešenih.

ZDA si prizadevajo za spremembe pri zakonih glede intelektualne lastnine in pravilih, ki omejujejo poslovanje tujih podjetij na Kitajskem, pri čemer sta obe vprašanji pri pogajanjih ključni. Po besedah tiskovne agencije Xinhua sta obe strani "velik pomen pripisali vprašanjem zaščite intelektualne lastnine in prenosu tehnologije, ter se dogovorili za nadaljnjo krepitev sodelovanja".

"Napredovali smo," je dejal Lighthizer. "Na tej točki je nemogoče napovedati ali bodo pogajanja uspešna, vseeno pa smo na mestu, kjer bi se v primeru delovanja nekaterih stvari, dogovor lahko zgodil."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce