Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska je dejala da bo v primeru stopnjevanja trgovinskega spora udarila nazaj

Kitajska je dejala da bo v primeru stopnjevanja trgovinskega spora udarila nazaj
April 12
07:46 2018

Iz kitajskega ministrstva za trgovino so v četrtek sporočili, da naj bi bila trgovinska pogajanja z ZDA nemogoča, saj naj bi bili poskusi dialoga iz strani Washingtona neiskreni, hkrati pa so obljubili, da bodo na dodatno zaostrovanje napetosti iz strani predsednika Donalda Trumpa odgovorili z protiukrepi.

Kitajski predsednik Ši Džinping je v torek obljubil, da bo dodatno odprl kitajsko gospodarstvo in znižal uvozne dajatve na blago, kot so avtomobili, kar je povečalo možnosti za sprejem kompromisa. Trump se je na govor odzval na twitterju, kjer je dejal, da je hvaležen za Šijeve pripombe glede dajatev in dostopnosti trga za ameriške proizvajalce in dejal, da bosta obe državi "velik napredek dosegli skupaj".

A nato je tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Gao Feng, med rednim poročanjem pred novinarji dejal, da pripombe kitajskega predsednika nimajo ničesar skupnega s trgovinskim sporom in jih ne bi smeli napačno tolmačiti, kot kapitulacijo pred Washingtonom.

Kitajski predsednik pozval k odprtosti in koncu miselnosti “hladne vojne”

"Upam, da nekateri v Washingtonu položaja ne bodo napačno ocenili," je dejal. "Če bodo ZDA sprejele kakršne koli ukrepe za stopnjevanje razmer, Kitajska ne bo oklevala pri sprejemu povračilnih ukrepov."

Dve največji gospodarstvi na svetu si sicer v zadnjih tednih grozita z uvedbo uvoznih tarif v obsegu več deset milijard dolarjev, kar je povzročilo zaskrbljenost, da bi se lahko Washington in Peking spopadla v polni trgovinski vojni, ki bi lahko ogrozila svetovno gospodarsko rast in škodovala finančnim trgom.

Nekateri ameriški uradniki so dejali, da verjamejo, da bi bilo spor mogoče rešiti s pomočjo dialoga, vendar pa je Peking v četrtek ponovil, da do sedaj še ni prišlo do uradnih pogovorov. "Ni vprašanje, ali si Kitajska želi sodelovati v pogajanjih. Gre za to, da ZDA sploh ne kažejo iskrene želje," je dejal Gao.

Kitajski tabloid Global Times je v komentarju zapisala, da lahko Washington bodisi iskreno odgovori na odločnost Kitajske, da se odpre in sproži medsebojno delovanje dobre volje ali pa nadaljuje s pritiski na Kitajsko z neupravičenimi zahtevami in stopnjevanjem trgovinskih napetosti.

Washington kitajska podjetja obtožuje kraje poslovnih skrivnosti ameriških podjetij in jih sili v skupna podjetja, da bi tako pridobili njihovo tehnologijo, kar je najpomembnejša točka Trumpovih tarifnih groženj proti Kitajski. Slednja sicer obtožbe v celoti zanika.

Trump je tako v ponedeljek Kitajsko kritiziral tudi zaradi 25 odstotnih uvoznih dajatev na avtomobile v primerjavi z samo 2,5 odstotnimi dajatvami v ZDA, odnos je tako namesto za prosto trgovino, označil za "neumno trgovino". Gao se je v odgovoru skliceval na pravila STO, ki od držav ne zahtevajo enakih uvoznih dajatev, zato naj bi bile po njegovem mnenju zahteve po tem nerazumne, vseeno pa so velikanske razlike zelo nenavadne.

Dodal je, da bo Kitajska še naprej nadaljevala z odpiranjem svojega trga na podlagi lastnih načrtov, nižje uvozne dajatve, ki jih je obljubil kitajski predsednik Ši, pa naj bi uvedli kolikor hitro bo mogoče.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce