Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska je nekoliko sprostila pravila glede tujega lastništva finančnih družb

Kitajska je nekoliko sprostila pravila glede tujega lastništva finančnih družb
November 10
09:04 2017

Kitajska vlada je v petek dejala, da sprostila omejitve tujega lastništva v domačih finančnih podjetjih , kar je dolgo pričakovan korak, ki omogoča večji dostop tujih vlagateljev do trga finančnih storitev azijskega velikana. Poteza, ki jo je napovedal kitajski minister za finance Žu Guangjao, prihaja dan potem ko je ameriški predsednik Donald Trump, po sestanku z kitajskim kolegom Ši Jinpingom, ponovil svoje zahteve za boljši dostop do kitajskih trgov.

Spremembe vključujejo odpravo omejitev tujega lastništva v skupnih podjetjih vključenih v terminske posle, vrednostne papirje in sklade iz sedanjih 49 odstotkov na 51 odstotkov. Spremembe bodo začele veljati takoj po oblikovanju posebnih pravil, je na tiskovni konferenci zagotovil Žu.

Azijske delnice so trgovalni teden zaključile v rdečem

Tuja poslovna skupnost v državi je novico pozdravila, a so vseeno pozvali k previdnosti predenj ne bo znano kako se bodo pravila v praksi izvajala. "Bolj odprt trg finančnih storitev je na našem seznamu zagotovo uvrščen visoko," je dejal Ken Jarrett, predsednik ameriške gospodarske zbornice v Šanghaju. "Gre za korak v pravo smer. Morali bomo videti podrobnosti pravil. Na Kitajskem morate biti vedno pozorni na drobni tisk, da vidite kako hitro se zadeve premikajo, vsekakor pa je dvig omejitve lastništva zelo dobrodošel."

Načrt za zmanjšanje omejitev lastništva prihaja v času ko se Peking spopada z vedno večjim pritiskom zahodnih vlad in lobijev, da se odstranijo naložbene ovire in zahtevni predpisi, ki omejujejo delovanje tujih podjetij na njihovem trgu. Med svojim obiskom v Pekingu je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da je trgovanje med narodoma nepošteno in pozval k večjemu dostopu do kitajskega trga za ameriška podjetja. "Resnično moramo pregledati naš dostop, prisiljeni prenos tehnologije in krajo intelektualne lastnine, ki že samo po sebe ZDA in njena podjetja, na leto prikrajša za vsaj 300 milijard dolarjev prihodkov," je dejal Trump.

"Tako ZDA, kot Kitajska bosta imeli uspešnejšo prihodnost, če bomo lahko dosegli enakopravno raven gospodarskih pogojev. Trenutno je na žalost poslovanje zelo enostransko in nepošteno." Kitajska je zelo počasna pri tem, da bi tujcem omogočili večji dostop do svojega finančnega sektorja, vseeno pa je obljubila, da bo tempo tujih naložb pospešila, saj se je to v zadnjem času upočasnil.

Kitajska je uvedla strog nadzor nad kapitalskimi sredstvi, da bi tako kontrolirali kapitalske odlive, hkrati pa so odprli nove kanale za tuje denarne vložke na domači trg, vseeno pa so finančna podjetja, ki nastopajo na finančnem sektorju še vedno majhna.

Premalo in prepozno?

Nekateri opazovalci industriji so mnenja, da gre za premajhne in prepozne spremembe. "Na zunaj gre za dobro zgledajoče ukrepe, ki pa so v resnici premajhni in prepozni," je dejal Keith Pogson iz družbe EY. "Če ste mednarodna investicijska banka, boste na kitajskem trgu zaradi svoje globalne franšize in jo imeli kot del vašega omrežja, ne pa zato ker mislite, da boste na Kitajskem zaslužili veliko denarja."

Trgi so se na novico večino odzvali pozitivno, saj so zrasle delnice zavarovalnic in podjetij, ki se ukvarjajo z terminskimi pogodbami. Kitajska bo zmanjšala omejitve tujih lastniških pravic na lokalne banke in v družbah za upravljanje z premoženjem je dejal Žu in dodal, da je napočil pravi čas za pospešitev liberalizacije domačega finančnega sektorja.

Popolno tuje lastništvo lokalnih podjetij, vključenih v terminske posle, vrednostne papirje in sklade, bo dovoljeno šele po treh letih, medtem ko bo popolno tuje lastništvo zavarovalnic, dovoljeno po petih letih delnega lastništva, je še dejal Žu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce