Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska je objavila najslabšo gospodarsko rast v skoraj 30 letih

Kitajska je objavila najslabšo gospodarsko rast v skoraj 30 letih
October 18
06:29 2019

Azijske delnice so danes izgubljale na vrednosti, potem ko je Kitajska objavila najšibkejšo rast v zadnjih skoraj 30 letih, kar je bilo v nasprotju z izboljšanjem razpoloženja na trgih potem, ko sta velika Britanija in Evropska unija dosegli dolgo pričakovan dogovor o Brexitu.

Kitajsko gospodarstvo je v tretjem četrtletju na letni ravni zraslo za 6 odstotkov, kar je manj od pričakovanj in najnižji tempo rasti v zadnjih 27 in pol letih, potem ko je trgovinska vojna z ZDA vplivala na povpraševanje tako doma, kot v tujini.

Medtem ko slabi podatki povečujejo verjetnost, da bi lahko kitajski oblikovali politik sprejeli dodatne ukrepe za pospešitev rasti so analitiki in tržni akterji dejali, da ima Peking za takšne ukrepe malo manevrskega prostora.

Trgi so danes zaključili pet dni trajajoče okrevanje

"Kolikšen bo vpliv denarne politike? Če bo prišlo do kratkoročne rasti v Aziji, bo to resnično zgolj posledica kratkoročnih akterjev, saj nismo več daleč od pet odstotne rasti kitajskega BDP-ja, kar pa ni več dovolj dobro za tvegana sredstva," je dejal Greg McKenna iz družbe McKenna Macro.

"Ni važno kako navdušeni ste nad spodbudami, a to ne bo dobro za tvegana sredstva."

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes upadel za 0,17 odstotka, s čimer je izbrisal prejšnje majhne dobičke. Avstralske delnice so upadle za 0,61 odstotka, kitajski bluečipi pa za 0,65 odstotka.

Slabi kitajski podatki so prišli potem, ko se je inflacija na Japonskem v septembru upočasnila na najnižjo raven v skoraj dveh letih in pol, kar je povečalo pričakovanja, da bo Japonska centralna banka še dodatno okrepila že tako masiven program denarnih spodbud. Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je pridobil 0,18 odstotka vrednosti.

Britanski funt, ki je užival v najvišji stopnji rasti od oktobra leta 1985 in je po dosegli sporazuma o Brexitu narasel na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih je v petek izgubil na vrednosti, zaradi dvomov, da bo sporazum dobil odobritev parlamenta.

Delniški trgi so v četrtek uživali v odboju zaradi novice o Brexitu, saj je glavni ameriški borzni indeks S&P 500 prvič v več kot treh tednih za kratko presegel nivo 3000 točk.

Na Kitajskem so v četrtek pomagali ublažiti zaskrbljenost glede takojšnje trgovinske vojne, saj so izrazili upanje, da bi v trgovinskem sporu z ZDA v čim krajšem času dosegli postopen dogovor.

Vlagatelje so poleg tega spodbudili tudi dobri poslovni rezultati družb Netflix in Morgan Stanley, vseeno pa so za previdnost poskrbeli slabši rezultati IBM-a in ameriških gospodarskih podatkov.

Indeks Dow Jones je tako včeraj pridobil 0,09 odstotka vrednosti in dosega nivo 27.025,88 točke, indeks S&P 500 je pridobil 0,28 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq zrasel za 0,4 odstotka.

Na valutnih trgih je na ceni pridobil japonski jen, saj se je v primerjavi z dolarjem okrepil za 0,1 odstotka in dosega nivo 108,54 jena za dolar, na drugi strani je evro v primerjavi z dolarjem pridobil 0,04 odstotka in dosega nivo 1,1126 dolarja.

Cene nafte so se znižale, saj je nafta znamke Brent izgubila 0,45 odstotka vrednosti in jo je moč kupiti po ceni 59,64 dolarja za sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte znižala za 0,17 odstotka, na 53,84 dolarja za sod.

Cena zlata se je povišala na 1492,54 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce