Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska je prvič po začetku trgovinske vojne kupila ameriško sojo

Kitajska je prvič po začetku trgovinske vojne kupila ameriško sojo
December 14
08:07 2018

Kitajska je prvič po začetku trgovinske vojne v juliju, kupila ameriško sojo, kar so ameriški uradniki označili za "velik korak" pri reševanju trgovinskih napetosti med državama. Prav sektor ameriških proizvajalcev soje je bil sicer eden od največjih žrtev ameriško-kitajske trgovinske vojne.

Kitajska je zdaleč največji uvoznik soje na svetu, visoke uvozne dajatev na ameriško sojo, ki jih je letos sprejel Peking, pa so resno škodovale ameriškim kmetom.

Trgovinsko premirje med Kitajsko in ZDA je bilo doseženo v začetku tega meseca, zato se je pojavilo veliko pričakovanj, da se bo Kitajska kmalu vrnila na ameriški trg soje. Medtem ko je četrtkov kitajski nakup ameriške soje v obsegu 1,13 milijona ton sprejet z velikim navdušenjem, pa so nekateri dejali, da je bil nakup premajhen in ne gre za znamenje, da se trgovinska vojna ohlaja.

Kitajska naj bi uvozne dajatve za ameriška vozila znižala na 15 odstotkov

"Takšni nakupi v višini milijona, milijona in pol ton so odlični, to je čudovit korak v pravo smer," je dejal namestnik ameriškega ministra za kmetijstvo Steve Censky. "Vseeno pa mora biti takšnih nakupov še veliko več, sploh če vemo, da na Kitajsko v običajnem letu prodamo med 30 in 35 milijoni ton soje."

Nakup tudi ni uspel vzbuditi navdušenja med trgovalci, ki so dejali, da je bila številka nižja od ocen, zaradi česar je prišlo do razprodaje sojinih terminskih pogodb.

"Gre za začetek, ki pa ni dovolj, da bi odpravili naše težave glede soje in prevelike dobave le te v naši državi," je dejal Joe Vaclavik iz borznoposredniške družbe Standard Grain.

Zakaj je soja pomembna?

V letu 2017 je bila soja največji posamezni kmetijski izvozni izdelek na Kitajsko, ki predstavlja približno 60 odstotkov svetovne trgovine v tej surovini. Soja je za Kitajsko ključnega pomena, saj jo uporabljajo kot krmo za svojo živino.

Ključni svetovni dobavitelj soje je sicer Brazilija, vseeno pa se je Kitajska za dobavo močno zanašala tudi na ZDA, deloma zaradi sezonske narave.

Glavni ekonomist pri družbi ING Robert Carnell je dejal, da je bil včerajšnji nakup soje iz strani Kitajske bolj znamenje priročnosti, kot kar koli drugega. "Preprosto dejstvo je, da Kitajci potrebujejo veliko soje, ki so jo sedaj namesto v ZDA kupovali v Braziliji," je dejal.

"A Brazilija sama ne proizvede dovolj soje, da bi poskrbela za vse potrebe Kitajske, zato je bila ta prisiljena v nakup ameriške soje. Zato mislim, da jim gre v tem trenutku samo za priročnost."

Carnell je dejal, da je nedavna aretacija finančne direktorice družbe Huawei Meng Vanžu, precej bolj merodajna ko gre resnično stanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce