Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska je sporočila da je pripravljena na sodelovanje z ZDA

Kitajska je sporočila da je pripravljena na sodelovanje z ZDA
December 31
07:35 2018

Kitajska je sporočila, da je "pripravljena sodelovati" z ZDA, kar kaže na napredek v trgovinskih pogajanjih med državama. Kitajci so tako dejali, da bi bili pripravljeni sodelovati z ZDA pri "izvajanju pomembnega soglasja", ki je bilo doseženo na srečanju G20 v decembru.

Na vrhu v Buenos Airesu sta se državi dogovorili, da bosta začasno zamrznili sprejemanje novih trgovinskih obdavčitev za obdobje 90 dni, kar bi dovoljevalo začetek pogovorov.

Kitajska izjava prihaja potem ko je ameriški predsednik Donald Trump na twitterju zapisal, da je pri odnosih z kitajskim predsednikom Ši Jinpingom naredil "velik napredek". V soboto je ameriški predsednik dodal še, da se "pogovori gibljejo zelo dobro".

Nedeljska izjava tiskovnega predstavnika kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kanga, optimizem ameriškega predsednika potrjuje.

ZDA obtožila kitajska državna hekerja

"Kitajska je pripravljena sodelovati z ZDA pri izvajanju pomembnega soglasja, ki sta ga dosegla predsednik Ši in Trump v Argentini, razširitev sodelovanja na podlagi vzajemne koristi in reševanja razlik, na podlagi medsebojnega spoštovanja," je dejal Lu.

Pred srečanjem G20 v Argentini so ZDA opozorile, da razmišljajo o uvedbi 25 odstotnih uvoznih dajatev na kitajsko blago v skupni vrednosti 200 milijard dolarjev, kar je bila več kot dvakrat višja obdavčitev od prvotno načrtovanih 10 odstotkov.

Kakšno je ozadje trgovinske vojne?

Donald Trump se je med predvolilno tekmo zavezal, da bo trgovinska razmerja z tujino naredil do ZDA bolj poštena in Kitajsko večkrat obtožil, da s svojimi trgovinskimi praksami škodi konkurenčnosti ameriških proizvajalcev.

ZDA so nato uvedle uvozne dajatve na kitajske izdelke, vključno z potrošniškimi in industrijskimi izdelki, kot so torbice in riž. Kitajska je na to odgovorila z uvedbo lastnih uvoznih dajatev na ameriške izdelke.

ZDA so od julija obdavčile za 250 milijard dolarjev kitajskih izdelkov, Kitajska pa se je maščevala s sprejemom dodatnih uvoznih dajatev na ameriške izdelke v skupni vrednosti 110 milijard dolarjev.

Kaj se je v zadnjih tednih spremenilo?

V začetku decembra sta se predsednika Ši in Trump prvič po začetku trgovinske vojne, sestala po vrhu G20 v Buenos Airesu. Trump se je strinjal, da po 1. januarju ne bo povišal uvoznih dajatev na kitajsko blago iz 10 na 25 odstotkov, Kitajska pa naj bi se zavezala, da bo kupila "zelo veliko" količino ameriških izdelkov, vključno z kmetijskimi, industrijskimi in energetskimi proizvodi.

Vseeno morajo podrobnosti dogovora še izpiliti. Pogajalci obeh držav so bili tako v zadnjih tednih v nenehnih stikih, v januarju pa naj bi se začeli tudi neposredni pogovori.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce