Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska je sprejela nove uvozne dajatve na ameriške izdelke

Kitajska je sprejela nove uvozne dajatve na ameriške izdelke
May 14
06:48 2019

Kitajska je dejala, da bo s 1. junijem dvignile uvozne dajatve na ameriške izdelke v vrednosti 60 milijard dolarjev, kar bo še dodatno zaostrilo trgovinsko vojno med velesilama. Poteza prihaja tri dni zatem, ko so ZDA več kot podvojile uvozne dajatve na kitajske izdelke v skupni vrednosti 200 milijard dolarjev.

Eskalacija napetosti je prizadela delniške trge, saj so azijski trgi danes po včerajšnjih visokih izgubah na Wall Streetu sledili zgledu.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer Kitajsko opozoril, da ne sme zviševati uvoznih dajatev, vendar so iz Pekinga sporočili, da ne bodo pogoltnili "grenkega sadja", ki bi škodilo njihovim interesom. Med izdelki, ki bodo dodatno ocarinjeni bodo izdelki iz govejega, svinjskega in jagnječjega mesa, kot tudi različne vrste zelenjave, sadnih sokov, jedilnega olja, čaja in kave.

Trump: Kitajska je prelomila dogovore v trgovinskih pogajanjih

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Šuang je na tiskovni konferenci v Pekingu dejal, da se Kitajska "nikoli ne bo uklonila zunanjemu pritisku".

Poteza prihaja potem, ko so ameriški delniški trgi v ponedeljek izgubljali na vrednosti, tako sta se indeksa Dow Jones in S&P 500 znižala za 2,4 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq upadel za 3,4 odstotka.

Indeks Hang Seng na borzi v Hongkongu je v torek padel za 1,6%.

Zadnji krog ameriško-kitajskih trgovinskih pogajanj se je v petek zaključil brez sprejetja dogovora.

ZDA so prepričane, da je ogromen kitajski trgovinski presežek z ZDA posledica nepoštenih trgovinskih praks, ki vključujejo državno podporo domačim podjetjem. Poleg tega pa Kitajska na veliko krade intelektualno lastnino ameriških podjetij.

Poleg ukaza za povišanje carin na kitajski uvoz vreden 200 milijard dolarjev, je Trump ameriškemu trgovinskemu oddelku naročil tudi naj "začne postopek dviga uvoznih dajatev na skoraj ves preostali uvoz iz Kitajske", ki naj bi bil ocenjen na približno 300 milijard dolarjev.

Trump je sicer v ponedeljek dejal, da se še ni odločil o tem ali bo nadaljeval s sprejemom teh dodatnih dajatev. Kljub temu, da prejšnji teden ni prišlo do dogovora pa je Trump dejal, da imajo ZDA z Kitajsko "zelo dobre odnose". Dodal je, da bosta strani z pogovori nadaljevali na srečanju G20, ki bo potekalo med 28. in 29. junijem na Japonskem.

"Morda se bo tam kaj zgodilo," je dejal. "Kot veste se bomo srečali na srečanju G20 na Japonskem. Kar bo po mojem mnenju zelo plodno srečanje".

Pred tem je sicer predsednik Kitajsko posvaril proti odzivu na odločitve, ki so jih ZDA sprejele prejšnji teden.

"Kitajska se ne bi smela odzvati z protiukrepi - ali pa se bodo stvari le še poslabšale!" je Trump zapisal, malo predenj je prišla objava o kitajski odločitvi. Trump je dejal tudi, da je Kitajska, "vrsto let izkoriščala ZDA".

Dodal je, da bi se lahko ameriški potrošniki uvoznim dajatvam izognili z nakupom istih izdelkov iz drugih virov. "Mnoga podjetja obtežena s dajatvami, bodo kitajsko zamenjala za Vietnam in druge takšne države v Aziji. Točno zato si Kitajska tako močno želi doseči sporazum!" je dejal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce