Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska je v drugem četrtletju na letni ravni rasla po 6,7 odstotni stopnji

Kitajska je v drugem četrtletju na letni ravni rasla po 6,7 odstotni stopnji
July 16
07:05 2018

Uradni podatki so pokazali, da je Kitajsko gospodarstvo v treh mesecih do junija raslo po 6,7 odstotni letni stopnji, kar je v skladu z napovedmi analitikov. Podatki označujejo rahlo upočasnitev od 6,8 odstotne letne rasti zabeležene v prvem četrtletju.

Podatki prihajajo v obdobju ko si vlada prizadeva obvladati naraščajoči dolg in se povečujejo trgovinske napetosti z ZDA. Le te so prejšnji teden trgovinsko vojno še zaostrile, saj so napovedale sprejem dodatnih uvoznih dajatev na kitajsko blago v vrednosti 200 milijard dolarjev.

ZTE vse bližje obnovitvi poslovanja v ZDA

Kitajski borzni trgi, ki so sredi naraščajočega trgovinskega spora zašli v težave, so v ponedeljek nekoliko izgubili na vrednosti.

"Rast BDP-ja se je zmanjšala... zaradi mehke svetovne trgovine in zaostrovanja finančne politike od začetka letošnjega leta," so v poročilu zapisali pri družbi Oxford Economics. Družba pričakuje, da bo upočasnjena rast kreditiranja in manjšo dejavnost v nepremičninskem sektorju, skupaj z "intenzivnejšim trgovinskim konfliktom z ZDA", v drugi polovici letošnjega leta znižala gospodarsko rast Kitajske.

ZDA so 6. julija uvedle uvozne dajatve za kitajsko blago v vrednosti 34 milijard dolarjev, s čimer so odprli pot za trgovinsko vojno z drugim največjim gospodarstvom na svetu. Kitajska se je maščevala z uvedbo svojih uvoznih dajatev in dejala, da so ZDA začele "največjo trgovinsko vojno v gospodarski zgodovini".

Kljub temu je Tom Rafferty iz družbe Economist Intelligence Unit, dejal, da so zaskrbljeni tudi glede moči kitajskega domačega gospodarstva. "Bolj smo zaskrbljeni zaradi upočasnitve domačega povpraševanja v kitajskem gospodarstvu, naložbe ostajajo vztrajno šibke, poraba se je upočasnila, to pa sta pomembnejši gonili rasti od izvoza," je zapisal v svojem sporočilu.

Kitajski mesečni trgovinski presežek z ZDA je v juniju dosegel rekordnih 29 milijard dolarjev, saj ostaja izvoz v ZDA močan.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred kratkim dejal, da bi lahko uvedli uvozne dajatve na kitajsko blago v skupni vrednosti 500 milijard dolarjev. To pa je že skoraj enako vrednosti celotnega kitajskega izvoza v ZDA v lanskem letu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce