Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska je v februarju utrpela močan upad izvoza

Kitajska je v februarju utrpela močan upad izvoza
March 08
07:20 2019

Kitajski izvoz je po najnovejših uradnih podatkih v februarju zabeležil največji padec v zadnjih treh letih. Izvoz iz Kitajske je tako glede na leto pred tem padel za kar 20,7 odstotka, saj je državo močno prizadela trgovinska vojna z ZDA, hkrati pa se je za 5,2 odstotka znižal tudi uvoz v državo.

Številke kažejo na vse večje težave drugega največjega gospodarstva na svetu, kar je delnice v Aziji poslalo v rdeče območje. Ekonomisti sicer opozarjajo na previdnost ko gre za gospodarske v prvih dveh mesecih leta, saj lahko nanje močno vplivajo prazniki ob lunarnem novem letu.

Kitajska je za spodbujanje gospodarske rasti napovedala velike davčne olajšave

Padec izvoza je bil sicer mnogo višji od napovedi ekonomistov, ki so povprečno napovedovali znižanje v višini 4,8 odstotka. Tudi uvoz se je s 5,2 odstotka znižal bolj od pričakovanj.

Višji ekonomist pri družbi Capital Economics, Julian Evans-Pritchard je dejal, da so podatki tudi če upoštevamo sezonske dejavnike "zelo slabi". "Uvozne dajatve vplivajo na pošiljke v ZDA," je zapisal v svojem poročilu.

ZDA in Kitajska sta od julija lani ena proti drugi uvedli uvozne dajatve na milijarde dolarjev blaga, s čimer so zasenčili svetovno gospodarstvo.

Kljub temu, da so uradniki nedavno zveneli bolj optimistično glede pogajanj z ZDA, pa bi nesprejetje dogovora pomenilo takojšen dvig uvoznih dajatev na 200 milijard dolarjev kitajskega blaga, hkrati pa bi lahko ZDA uvedle še dodatne uvozne dajatve.

Kljub temu je Evans-Pritchard dejal: "Širša slabost v globalnem povpraševanju pomeni, da ostajajo obeti tudi v primeru podpisa trgovinskega dogovora med ZDA in Kitajsko, še naprej mračni."

Podatki sicer prihajajo teden potem, ko je Peking objavil 298 milijard dolarjev težak paket znižanja davkov, ki naj bi spodbudil padajočo gospodarsko rast države.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce