Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska je v trgovinskih pogovorih z ZDA pripravljena tudi na pogajanja o strukturnih vprašanjih

Kitajska je v trgovinskih pogovorih z ZDA pripravljena tudi na pogajanja o strukturnih vprašanjih
March 28
07:51 2019

Kitajska je v trgovinskih pogovorih z ZDA predložila doslej še ne videne predloge o vrsti vprašanj, vključno s prislinim prenosom tehnologije, medtem ko si obe strani prizadevata za premagovanje preostalih ovir za sporazum, s katerim bi končali dolgo trajajočo trgovinsko vojno.

Ameriški predsednik Donald Trump je v lanskem letu proti Kitajski uvedel uvozne dajatve na njihovo blago v skupni vrednosti 250 milijard dolarjev, s čemer je želel državo prisiliti v spremembo svojega poslovanja s preostalim svetom in odprtje kitajskega gospodarstva ameriškim podjetjem.

Trump je tako med drugim od Kitajske zahteval, da konča prakse, ki jih v Washingtonu ocenjujejo kot sistematično krajo ameriške intelektualne lastnine in prisilnega prenosa ameriških tehnologij na kitajska podjetja.

Kitajska naj bi tako sedaj poslala svoje predloge, ki vključujejo tudi prenos tehnologije. Pogajalci so dosegli napredek pri podrobnostih pisnega sporazuma in obravnavajo področja, ki so prej ostala nedotaknjena.

Airbus bo Kitajski prodal 300 novih letal

Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer in minister za finance Steven Mnuchin bosta danes prispela v Peking, kjer bo potekal nov krog pogajanj z kitajskimi uradniki, na katerem bodo delali na sporazumu, ki bi končal več mesec trajajočo trgovinsko vojno, ki je obe strani stala na milijarde evrov in je prizadela svetovno gospodarsko rast.

Pogovori v živo, ki jim bo prihodnji teden sledil nov krog pogovorov v Washingtonu, bodo prvi pogovori na štiri oči, ki sta jih strani imeli v več zadnjih tednih, potem ko sta zamudili načrtovani vrh ob koncu marca, kjer naj bi predsednika obeh držav formalno podpisala sporazum.

Po besedah uradnikov naj bi se sicer pogovori nadaljevali dokler ne bo prišlo do napredka pri ključnih vprašanjih. Največ razlik med stranema je sicer pri vprašanjih intelektualne lastnine in o tem kako izvajati dogovor.

"Nekatere uvozne dajatve bodo ostale"

Kitajska si želi, da bi ZDA kot del dogovora umaknile svoje uvozne dajatve. Washington se na drugi strani zaveda, da jim dajejo carine močan vzvod za zagotovitev, da bo Peking sledil vsem svojim obveznostim, kijih bo sprejel, zato noče pristati na takojšnjo odpravo carin.

Trump je zato prejšnji teden dejal, da bi lahko ZDA za "znatno obdobje" ohranile carine na kitajsko blago s čemer bi zagotovili skladnost izvajanja sporazuma. Ta tema bo sicer obravnavana na prihajajočih pogovorih.

Od julija lani so ZDA uvedle carinske dajatve na kitajski uvoz v višini 250 milijard dolarjev, vključno s 50 milijardami dolarjev tehnoloških in industrijskih izdelkov, ki so obdavčeni po 25 odstotni stopnji in 200 milijard dolarjev izdelkov, vključno s pohištvom in gradbenimi materiali, ki so obdavčeni po 10 odstotni stopnji.

Kitajska je na ameriške ukrepe odgovorila z uvedbo uvoznih dajatev na ameriško blago v višini 110 milijard dolarjev, ki vključuje tudi sojo in druge surovine.

Po besedah neimenovanega uradnika, naj bi se sedaj osredotočenost pogovorov iz kitajskih nakupov ameriškega blaga preusmerila na zahtevnejša strukturna vprašanja, za katera je Trump dejal, da si jih želi sprejeti kot del "velikega" sporazuma.

Dvostranska politična podpora za njegovo trdo držo do Kitajske in podpora poslovne skupnosti je opogumila Donalda Trumpa, da si prizadeva doseči dogovor, ki bo obravnaval dolgotrajne pritožbe v zvezi z trgovinsko menjavo med državama.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce