Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska je za avstralsko vino uvedla drakonske carinske dajatve

Kitajska je za avstralsko vino uvedla drakonske carinske dajatve
November 27
07:21 2020

Kitajska bo od sobote na uvoženo vino iz Avstralije uvedla carinske dajatve v višini do 212 odstotkov. Iz kitajskega ministratsva za trgovino so sporočili, da gre domenevno za "začasne protidampinške ukrepe, za zaustavitev subvencioniranega izvoza avstralskega vina".

Carinske dajatve naj bi se gibale v razponu med 107 in 212 odstotkov, kar bo močno povečalo trgovinske napetosti med državama. V zadnjih nekaj mesecih se je komunistični Peling zaradi političnih sporov, ciljno usmeril na škodovanje avstralskemu izvozu, vključno z premogom, sladkorjem, ječmenom in jastogi.

Uradniki na Kitajskem svojo odločitev opravičujejo z trditvijo, da naj bi se avstralsko vino zaradi domnevnih državnih subvencij pri njih prodajalo ceneje, kot na domačem trgu. Avstralija je te trditve že kategorično zavrnila.

Elon Musk je postal drugi najbogatejši človek na svetu

Kitajska je sicer največja destinacija za izvoz avstralskega vina, saj so tja v prvih devetih mesecih letošnjega leta, izvozi kar 39 odstotkov vsega vina.

Kitajska naj bi sicer zadnje leto opravljala protidampinške preiskave, pri čemer se je vrednost delnic enega od največjih vinarskih družb na svetu, Treasury Wine Estates (TWE), znižala za več kot 13 odstotkov.

Družba TWE je z prodajo na Kitajsko močno povečala svoje poslovanje, ki naj bi bilo po ocenah analitikov vredno 3 milijarde dolarjev. Zadnjih šest let so tako beležili močno rast poslovanja. Kitajske oblasti so za krivce navedle tudi druge avstralske vinarje, kot sta družbi Casella Wines in Australian Swan Vintage.

"Izjemno razočarani"

Avstralski kmetijski minister David Littleproud se je na najavo odzval prek tvitterja, pri čemer je dejal, da je avstralska vlada "izjemno razočarana".

"Avstralska vlada kategorično zavrača kakršnokoli trditev, da naši proizvajalci vina na Kitajskem odlagajo nekvalitetne izdelke," je dejal. "Avstralsko vino je zaradi svoje kakovosti izjemno priljubljeno tako na Kitajskem, kot po vsem svetu in prepričani smo, da bo to potrdila tudi popolna in temeljita preiskava."

Avstralski minister za trgovino Simon Birmingham je dejal, da bo zaradi novih carinskih dajatev avstralsko vino na Kitajskem brez možnosti za preživetje in ga ni mogoče več tržiti. "Gre za zelo stresno obdobje za na stotine avstralskih proizvajalcev vina, ki so v dobri veri na Kitajskem zgradili trden trg, " je dejal.

Birmingham je hkrati predstavil idejo, da bi Kitajsko zaradi omejitev tožili pred Svetovno trgovinsko organizacijo.

Naraščajoče napetosti

Po besedah strokovnjakov so se politični odnosi med Kitajsko in Avstralijo letos poslabšali na najnižjo raven v zadnjih desetletjih.

Avstralija je v aprilu podprla globalno preiskavo o izvoru kitajskega koronavirusa, pri čemer so se Kitajci počutili izpostavljeni, kar  je bil za družbo, ki postavlja ohranjanje dobre javne podobe pred vse, zelo hud udarec.

Vse od takrat se je na Kitajskem začela javna gonja proti Avstraliji, pri čemer so oblasti javnost strašile pred potovanji v to državo, kot razlog pa so navajali domnevni "protikitajski rasizem".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles