Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska je za spodbujanje gospodarske rasti napovedala velike davčne olajšave

Kitajska je za spodbujanje gospodarske rasti napovedala velike davčne olajšave
March 05
07:29 2019

Kitajski premier Li Keqiang je opozoril, da se država sooča z "težkim bojem", ko je razgrnil načrte za podporo drugega največjega gospodarstva na svetu. Ob otvoritvi letnega zasedanja kitajskega parlamenta je napovedal, da se bo gospodarska rast države v letošnjem letu upočasnila na nivo med 6 in 6,5 odstotka, kar je pod 6,5 odstotnim ciljem v letu 2018.

Kitajska se sicer v zadnjem obdobju sooča s upočasnjenim gospodarstvom in trgovinsko vojno z ZDA. Država načrtuje povečanje porabe, povečanje dostopa tujih podjetij do svojih trgov in več milijard dolarjev vredne reze v obdavčitve.

"V iskanju razvoja v tem letu, se bomo soočili z težjim in bolj zapletenim okoljem, kot tudi s tveganji in izzivi... ki jih je več tako po številu, kot velikosti," je v dolgem govoru povedal premier Li. "Pripravljeni moramo biti na težak boj," je dodal.

Svetovni trgi so skorajšnji dogovor med Kitajsko in ZDA pozdravili z pozitivno rastjo

Li je 3000 delegatom Nacionalnega ljudskega kongresa povedal, da bo Kitajska skušala zagotoviti več kot 250 milijard evrov davčnih olajšav in drugih pristojbin za podjetja.

Davek na dodano vrednost za prometnim in gradbeni sektor se bo iz 10 odstotkov znižal na 9 odstotkov, isti davek za proizvajalce pa se bo iz sedanjih 16 odstotkov znižal na 13 odstotkov, je dejal.

Li je poleg tega dejal, da bo Kitajska še naprej izvajala svojo preudarno monetarno politiko in uporabila obvezne rezerve kot politično orodje. Kitajska je sicer lani večkrat zmanjšala obvezne rezerve - znesek, ki ga morajo komercialne banke zadržati - da bi spodbudila posojanje denarja.

Gospodarska rast države je lani dosegla uradnih 6,6 odstotka, kar je bila najpočasnejša rast po letu 1990.

'Zmanjševanje napetosti z ZDA'

Li je hkrati napovedal, da bo Peking še naprej zmanjševal nadzor glede dostopa tujih družb do kitajskih trgov, kar strokovnjaki vidijo kot poskus lajšanja trgovinskih napetosti z ZDA.

Obe državi sta lani druga proti drugi uvedli na milijarde dolarjev v dodatnih carinah. Kljub temu, da so uradniki nedavno zveneli mnogo bolj optimistično glede pogajanj z ZDA, pa bi neuspeh pri dosegi dogovora povzročil takojšen visok dvig uvoznih dajatev za 200 milijard dolarjev kitajskega blaga, hkrati pa bi lahko ZDA uvedle še dodatne uvozne dajatve.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce