Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska naj bi se v drugem četrtletju vrnila k rasti

Kitajska naj bi se v drugem četrtletju vrnila k rasti
July 16
05:20 2020

Kitajsko gospodarstvo naj bi se po podatkih tamkajšnjih oblasti v drugem četrtletju po rekordnih padcih vrnilo k rasti. Drugo največje gospodarstvo sveta je v prvem trimesečju zabeležilo ostro krčenje gospodarstva, ki je bilo posledica zaustavitev zaradi pandemije koronavirusa.

Uradni podatki objavljeni včeraj pa naj bi pokazali, da se je kitajski BDP v obdobju med aprilom in junijem za 3,2 odstotka. Objavljene številke so sicer pozorno spremljane po vsem svetu, saj je Kitajska v tem obdobju ponovno zagnala svoje gospodarstvo.

Številka, ki je sicer dvomljive verodostojnosti je višja od napovedi strokovnjakov in kaže na okrevanje v obliki črke V, ki označuje strm padec, ki mu sledi hitro okrevanje. Hkrati se je država na tehnični ravni izognila recesiji, ki je označena kot dve zaporedni četrtletji z negativno rastjo.

Danes bo znana odločitev sodišča glede 13 milijard evrov težke kazni za Apple

Odboj sledi 6,8 odstotnemu padcu BDP-ja v prvem četrtletju, kar je bilo največje krčenje gospodarstva odkar je začela država objavljati tovrstne podatke. V večini obdobja so bila zaprta večina tovarn in podjetij, saj je država uvedla stroge in pogosto nečloveške omejitve za širjenje virusa.

Tamkajšnje oblasti so hkrati uvedle številne ukrepe za pomoč gospodarstvu, vključno z davčnimi olajšavami.

V zapisu so analitiki pri Deutsche Bank zapisali, da je "okrevanje v obliki črke V" v "veliki meri zaključeno".

"Potrošniška poraba je še vedno krepko pod svojo ravnijo pred pandemijo, vseeno pa naj bi bila preostala vrzel večinoma skoncentrirana na nekaj sektorjev, kot so - potovanja, restavracije, prostočasne dejavnosti - kjer ne bo prišlo do hitrega okrevanja," so dodali.

V maju je komunistična država sporočila, da za leto 2020 ne bodo objavili ciljne gospodarske rasti, saj se ukvarjajo z težavami povezanimi z pandemijo koronavirusa. Gre za prvi primer po letu 1990, ko Peking nima zastavljenega cilja rasti.

Hkrati je statistični urad države objavil, da naj bi država v prvem polletju zabeležila 1,6 odstoten padec BDP-ja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce