Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska naj bi uvozne dajatve za ameriška vozila znižala na 15 odstotkov

Kitajska naj bi uvozne dajatve za ameriška vozila znižala na 15 odstotkov
December 12
07:51 2018

Kitajska je po poročanju medijev ZDA predlagala znižanje uvoznic carin za avtomobile na 15 odstotkov, kar je enaka obdavčitev, kot jo zaračunajo za uvoz avtomobilov iz drugih držav. Po poročanju Bloomberga bo kitajska vlada pregledala načrte za odpravo 40 odstotne uvozne dajatve, ki jo je Kitajska ameriškim avtomobilom naložila prek poletja.

Predlog čigar časovni okvir ostaja še vedno negotov, prihaja v času, ko sta obe državi ponovno obudili trgovinske pogovore. Ameriški predsednik Donald Trump je sicer prejšnji mesec dejal, da bo Kitajska znižala carine, vseeno pa kitajski uradniki njegovih besed zaenkrat še niso potrdili.

Nekdanji šef Nissana uradno obtožen finančnih nepravilnosti

V torkovih poročilih ameriških medijev, ki so temeljila na anonimnih virih, vključno z izvršnim direktorjem iz avtomobilske industrije, je bilo povedano, da je Kitajska svoj načrt predstavila med nedavnim telefonskim pogovorom med glavnimi trgovinskimi pogajalci iz obeh držav. Pri Bloombergu so dodali, da naj ta korak še ne bi bil popolnoma dokončan in se lahko še spremeni.

V nedavnem tweetu je sicer Donald Trump dejal, da sta imeli obe strani "zelo produktivne pogovore". Kitajsko ministrstvo za trgovino je medtem pogovore potrdilo. V izjavi so dejali, da so se pogovori dotikali "potiskanja urnika in časovnega načrta za naslednjo stopnjo gospodarskega in trgovinskega posvetovanja."

Po poročilih se je dvignila vrednost delnic avtomobilskih družb.

Srečanje v Argentini

Pogovori so zadnji v trgovinski vojni, ki so jo bile ZDA prisiljene začeti zaradi hudih kršitev in nesprejemljive trgovinskih praks iz strani Kitajske, kot je kraja intelektualne lastnine. Spor je ZDA in Kitajsko spodbudil k uvajanju novih uvoznih dajatev, na blago v skupni vrednosti več sto milijard dolarjev.

Obe strani, ki sta ju na nedavnem srečanju v Argentini vodila Donald Trump in Ši Jinping, sta se dogovorili za 90 dnevno zaustavitev sprejemanja kakršnikoli novih dajatev.

Ameriški uradniki so kasneje dejali, da želijo videti "takojšnje" kitajsko znižanje uvoznih, kot znamenje, da bodo pogajanja potekala v dobri veri.

Analitiki ostajajo sicer skeptični ali bosta državi uspeli do 1. marca, ko se rok izteče doseči rešitev osnovnih vprašanj. Ti dvomi so se povečali po nedavni aretaciji visoke uradnice družbe Huawei v Kanadi na zahtevo ZDA.

Deja-vu?

Uradniki iz Bele hiše trdijo, da sta zadevi ločeni, vseeno pa so pred tem že propadli nekateri sporazumi, ki so se zdeli že sprejeti. Maja so se tako ZDA po pogovorih v Washingtonu strinjale, da bodo zadržale uvozne dajatve, medtem ko je Kitajska dejala, da bo uvozne dajatve na avtomobile iz 25 odstotkov znižala na 15 odstotkov.

A nato je dogovor propadel, Donald Trump pa se je nekaj tednov kasneje odločil za uvedbo uvoznih dajatev na kitajsko blago.

Kot povračilni ukrep je Kitajska uvedla povečanje uvoznih dajatev za ameriške avtomobile na 40 odstotkov, čeprav je za preostale države uvozne dajatve znižala na prvotno dogovorjenih 15 odstotkov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce