Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska naj bi za leto 2019 napovedala gospodarsko rast v razponu med 6 in 6,5 odstotka

Kitajska naj bi za leto 2019 napovedala gospodarsko rast v razponu med 6 in 6,5 odstotka
January 11
07:55 2019

Kitajska namerava letu 2019 znižati ciljno gospodarsko rast na stopnjo med 6 in 6,5 odstotka, medtem ko je napoved za leto 2018 znašala "okoli" 6,5 odstotka. Sprememba v napovedi prihaja medtem ko se Peking pripravlja na obvladovanje višjih uvoznih dajatev v ZDA in zmanjšanje domačega povpraševanja.

Predlagani cilj, ki naj bi bil predstavljen na letnem zasedanju parlamenta v marcu, so potrdili višji voditelji na letni centralni konferenci o gospodarstvu, ki je za zaprtimi vrati potekala sredi decembra.

Podatki naj bi kasneje ta mesec pokazali, da se je kitajsko gospodarstvo v letu 2018 povečalo za približno 6,6 odstotka, kar je najnižja rast po letu 1990. Analitiki napovedujejo, da se bo letos nadaljnja izguba zagona nadaljevala, predenj bodo v veljavo vstopili novi ukrepi za podporo gospodarstvu.

"Rast bo v letošnjem letu zelo težko presegla 6,5 odstotka, če se bo znižala pod 6 odstotkov pa bi lahko prišlo do težav," je dejal eden od virov, ki je seznanjen z dogajanjem.

Elon Musk postavil temeljni kamen za začetek gradnje prve tovarne Tesle na Kitajskem

Medtem ko drugo največje gospodarstvo na svetu izgublja na zagonu, kitajski voditelji pozorno spremljajo stopnjo zaposlenosti, saj bi lahko bile tovarne prisiljene sredi trgovinske vojne odpuščati delavce, čeprav se je sektor storitev izkazal za bolj odpornega od pričakovanj.

Rast v višini približno 6,2 odstotka je v naslednjih dveh letih potrebna, da bi izpolnili dolgoletni cilj komunistične partije, da podvoji BDP države v desetletju do leta 2020 ter Kitajsko spremeni v "skromno uspešen" narod.

"Glede na zaposlovanje, dohodek in stabilnost v letošnjem letu potrebujemo vsaj 6 odstotno gospodarsko rast," je dejal eden od virov.

Sprejetje razpona kot cilja bi oblikovalcem politike omogočilo manevriranje sredi negotovosti, ki jo je povzročila trgovinska vojna z ZDA, saj obe strani skušata doseči možen dogovor za preseganje razlik pred marcem.

Vlada namerava hkrati v letu 2019 ohraniti 3 odstotni cilj potrošniške inflacije, kljub nedavnem znižanju rasti cen, kar jim dopušča nekaj prostora za spodbujanje šibkejše potrošnje.

Ta teden objavljeni podatki so pokazali, da se je inflacija v decembru znižala na 1,9 odstotka, kar je bilo pod vladnim ciljem, medtem ko je v novembru na letni ravni dosegala 2,2 odstotka.

Prihajajo dodatni stimulacijski ukrepi

Kitajski voditelji so se od decembrskega srečanja obrnili še bolj k rasti, kar je ublažilo prizadevanja za obvladovanje finančnih in dolžniških tveganj, vseeno pa so izključili možnost sprejema izjemno velikih spodbud.

"Pritisk na gospodarstvo je precej velik, splošna usmeritev politike pa je v letošnjem in celo naslednjem letu usmerjena na stabilnost," je dejal eden od virov.

Centralna banka bo verjetno z nadaljnjim nižanjem obveznih rezerv bank, po velikem rezu v tem mesecu poizkušala povečati kreditiranje malih in zasebnih podjetij, ki so ključnega pomena za rast in delovna mesta.

Oblikovalci politik, kljub zmanjšanju pritiska na juan, še naprej neradi znižujejo referenčne obrestne mere, saj se bojijo, da bi lahko kakšni koli koraki spodbudili odliv kapitala, saj so donosi kratkoročnih obveznic Kitajske padli pod tiste od ZDA.

Vlada naj bi letos okrepila fiskalne spodbude s večjimi znižanji davkov za pomoč podjetjem in povečanje porabe za infrastrukturne projekte, so povedali viri.

Letni proračunski primanjkljaj bi se lahko povečal z lanskih 2,6 odstotka BDP-ja, vendar pa se bo verjetno obdržal pod 3 odstotki.

Lokalne oblasti bi lahko dobile dovoljenje, da izdajo do 2 bilijona juanov vrednih posebnih obveznic, kar je več od 1,35 bilijona izdanih v letu 2018.

V zvezi z znižanjem davkov bo poudarek na morebitnem znižanju davka na dodano vrednost, ki se giblje med 6 za storitveni sektor in 16 odstotki za proizvodni sektor. Takšni davki sicer predstavljajo več kot tretjino vseh prihodkov države.

Manj verjetno je, da bodo oblikovalci politik razrahljali nadzor na nepremičninskem trgu po vsej državi, vseeno pa bi lahko nekaterim deželnim in mestnim vladam dali več manevrskega prostora pri spreminjanju politik, s čimer bi stabilizirali lokalne trge.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce