Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska ne izpolnjuje zavez iz trgovinskega dogovora z ZDA

Kitajska ne izpolnjuje zavez iz trgovinskega dogovora z ZDA
January 22
07:51 2021

Kitajska ne izpolnjuje svoje zaveze, da bo v letih 2020 in 2021 kupila dodatnih 200 milijard dolarjev ameriškega blaga. Kitajska bi to morala storiti v skladu s trgovinskim dogovorom z ZDA, ki ga je dosegel ameriški predsednik Donald Trump prejšnji januar v zameno za znižane carine na njihovo blago v vrednosti 120 milijard dolarjev.

Sporazum je veljal za prvo fazo dogovora, namenjenega reševanju trgovinske vojne med največjima svetovnima gospodarstvoma. A vse od začetka pandemije kitajskega virusa, se je trgovinski primanjkljaj ZDA s Kitajsko močno povečal.

Medicinsko blago in oprema za dom je v lanskem letu prispevala k močnemu povečanju uvoza kitajskega blaga v ZDA. V tem času je Kitajska po podatkih carine v ZDA izvoza skoraj trikrat več blaga, kot ga je od tam uvozila.

Jack Ma se je v javnosti pojavil prvič po oktobru

Trgovinski sporazum iz januarja lani je bil poskus ustavitve trgovinske vojne, med katero sta državi druga proti drugi močno povišali obseg carin.

Takrat je ameriški predsednik Donald Trump sporazum opisal kot "preobrazbo odnosov" in dejal, da bo ščitil ameriške delavce. Seveda je nato svet zajela kitajska kuga, ki je dogodke postavila na glavo.

Po sporazumu se dodatni nakupi v vrednosti 200 milijard dolarjev nanašajo na ravni iz leta 2017 in veljajo samo za določene kategorije blaga.

Sporazum je med drugim vključeval kmetijske proizvode, proizvodne izdelke in energente.

Analiza inštituta Peterson je medtem ocenila, da bi morala Kitajska za izpolnitev trgovinskega dogovora kupiti 173 milijard dolarjev ameriškega blaga. Po najnovejših podatkih kitajske carine, pa naj bi Kitajska v letu 2020 iz ZDA uvozila za manj kot 135 milijard dolarjev blaga.

A od tega 35 milijard dolarjev blaga ni bilo vštetih v dogovor, kar pomeni, da je Kitajska kupila samo 100 milijard dolarjev blaga, ki je pokrito v sporazumu. To predstavlja samo 58 odstotkov dogovorjenega v sporazumu.

Kitajska je sicer uvozila 64 odstotkov ciljnega blaga, ko gre za kmetijske izdelke, 60 odstotkov cilja, ko gre za proizvodne izdelke in zgolj 39 odstotkov ciljnih energentov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles