Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska odprla svoj trga riža za ZDA

Kitajska odprla svoj trga riža za ZDA
July 21
07:39 2017

Kitajska se je strinjala, da bo prvič v zgodovini dovolila uvoz riža iz ZDA. Sporazum daje ameriškim kmetom dostop do največjega trga potrošnikov riža na svetu, saj je Kitajska lani uvozila kar 5 milijonov ton tega osnovnega živila. Dogovor sledi pogovorom med državami, ki so na ostalih spornih področjih prinesli malo napredka.

Kljub temu, da je Kitajska svoj trg riža odprla leta 2011 pa je pomanjkanje protokolov glede zatiranja škodljivcev in rastlinskih bolezni preprečilo dejanski uvoz.

Pregledi

Organizacija, ki zastopa ameriško industrijo riža je dejala, da je nov sporazum najbolj zapleten te vrste in postavlja stroge standarde za ameriške izvoznike, da bi se zaščiti pred vnosom določenih škodljivcev na Kitajsko. Organizacija je dodala da bodo sodelovali z ameriškim ministrstvom za kmetijstvo, za zagotovitev spoštovanja pravil iz strani industrije.

Kitajska gospodarska rast je bila v drugem četrtletju višja od pričakovanj

"Vemo, da si želi Kitajska k nam poslati svojo ekipo, ki bi pregledala naše mline in objekte, ki so certificirani za prevoz riža na Kitajsko in z USDA si prizadevamo, da ni se to zgodilo najhitreje in najučinkoviteje možno," je dejal Carl Brothers, predsednik odbora za trgovinsko politiko.

"Izjemna priložnost"

Tako ameriški organi kot sama industrija pozdravljata sporazum, kot veliko zmago. "Ta trg predstavlja danes veliko priložnost, z ogromnim potencialom za rast v prihodnosti," je dejal ameriški kmetijski sekretar Sonny Perdue. Po podatkih OECD projekcije, bo povprečna oseba na Kitajskem do leta 2024 na leto porabila 75 kilogramov riža, medtem ko je povprečna poraba v Severni Ameriki 13 kilogramov na leto, v Evropi pa dosega samo 5 kilogramov na leto. Pri USA Rice so dejali, da porabi Kitajska vsaka dva tedna njihovo letno količino proizvedenega riža.

Jeklarski napredek?

Kmetijstvo se zdi redka svetla točka v drugače trnovem trgovinskem odnosu med državama. Obvestilo je sledilo krogu težkih trgovinskih pogovorov v Washingtonu, ki niso prinesli veliko napredka pri težavnih vprašanjih, kot je kitajski izvoz jekla ali trgovinski presežek v višini 300 milijard evrov.

Po pogovorih obe strani nista podale skupne izjave in preklicale napovedana redne tiskovne konference. ZDA so nakazale, da bi lahko uvedel uvozne dajatve na kitajsko jeklo, vendar pa je po koncu pogovorov Kitajska le namignila, da je glede tega vprašanja prišlo do določenega napredka.

Kitajsko veleposlaništvo v Washingtonu je dejalo, da sta obe strani "poglobljeno razpravljali o zmanjšanju presežnih proizvodnih kapacitet jekla v svetu in se strinjali z aktivnimi in učinkovitimi ukrepi za skupno obravnavo tega globalnega vprašanja".

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce