Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska po najnovejših ameriških grožnjah načrtuje uvedbo svojih dajatev

Kitajska po najnovejših ameriških grožnjah načrtuje uvedbo svojih dajatev
August 06
07:54 2018

Kitajska je dejala, da bo uvedla nove uvozne dajatve na več kot 5200 ameriških izdelkov, če bo Bela hiša nadaljevala z uvedbo svojih najnovejših uvoznih dajatev. Državni svet je tako svoj načrt predstavil le nekaj dni zatem, ko so iz ZDA sporočili, da preučujejo možnost višjih uvoznih dajatev na kitajski uvoz v višini 200 milijard dolarjev, kot je bilo sprva predvideno.

Kitajski uradniki so medtem ZDA obtožili, da "enostransko" povečujejo napetosti med gospodarskima velikanoma. Tako so komunistične oblasti sporočile, da se bodo njihove dajatve gibale med 5 in 25 odstotkov, zajemale pa naj bi ameriške izdelke v skupni vrednosti 60 milijard dolarjev.

Toyota je presenetila z več kot 7 odstotno rastjo dobička

Iz Bele hiše so že večkrat sporočili, da so njihove uvozne dajatve odgovor na Kitajske nepoštene trgovinske prakse, vključno s subvencijami in pravili, ki od tujih podjetij v nekaterih sektorjih zahtevajo obvezno sodelovanje z lokalnimi partnerji. Predsednik Donald Trump obsoja te prakse in pravi, da spravljajo ameriške družbe v slabši položaj, hkrati pa prispevajo k ustvarjanju trgovinskega primanjkljaja.

"Kitajska bi se morala namesto sprejemanja maščevalnih ukrepov, soočiti z dolgotrajnimi pomisleki glede svojih nepravičnih trgovinskih praks," je v petek dejala tiskovna predstavnica Bele hiše, Sarah Saunders.

Uvozne dajatve sledijo krogu pogovorov to pomlad, ki pa niso vodili do sklenitve sporazuma. Prvi krog uvoznih dajatev je začel veljati 6. julija, ko so se ZDA odločile za uvedbo 25 odstotnih uvoznih dajatev na kitajski uvoz v višini 34 milijard dolarjev. Kitajska se je maščevala z uvedbo enakovrednih dajatev na ameriški uvoz.

Uvozne dajatve na preostale izdelke v vrednosti 16 milijard dolarjev, na skupaj 50 milijard dolarjev kitajskih izdelkov, ki so jih ameriške oblasti napovedale v marcu, so trenutno v fazi pred uveljavitvijo. Ameriške grožnje so se od takrat stopnjevale, saj je ameriški predsednik dejal, da je pripravljen uvesti uvozne dajatve na ves kitajski uvoz, ki letno znaša 500 milijard dolarjev.

V juliju so ZDA objavile seznam dodatnih izdelkov v vrednosti 200 milijard dolarjev, ki so jih po prvotnih načrtih želeli obdavčiti z 10 odstotno dajatvijo, sedaj pa razmišljajo o povišanju na 25 odstotkov.

V petek je Kitajska dejala, da pripravlja uvozne dajatve na ameriške izdelke, ki vključujejo kmetijske, energetske, usnje in stroje. Peking je dejal, da bodo nove dajatve odvisne od tega ali bodo ZDA uvedle svoje.

Trgovinski tokovi

Zaskrbljenost glede trgovinske vojne je sicer že vplivala na kitajsko valuto, ki je od aprila proti ameriškemu dolarju izgubila 9 odstotkov vrednosti. Ljudska banka Kitajske je napovedala uvedbo novih zahtev za določene vrste trgovanja z juanom, s čimer želijo stabilizirati valuto.

Hkrati napetosti vplivajo tudi na trgovinske tokove. Trgovinski primanjkljaj ZDA se je v juniju povečal za 7,3 odstotka na 46,3 milijarde dolarjev. Primanjkljaj se je v zadnjih mesecih zmanjševal, saj so družbe hitele z izvozom, da bi prehitele uvedbo uvoznih dajatev. Trgovinski primanjkljaj s Kitajsko se je povišal za skoraj 1 odstotek na 33,5 milijarde dolarjev.

Kitajska je lani predstavljala približno 16 odstotkov ameriške blagovne menjave. Država je v ZDA izvozila za 500 milijard dolarjev blaga, medtem ko ga je uvozila približno 130 milijard dolarjev.

Kako se bo spopad končal je po mnenju, profesorja kitajske zgodovine na fakulteti v Chicagu, Kennetha Pomeranza težko napovedati. Ameriško gospodarstvo je od trgovinskih težav bolj izolirano, vseeno pa so se kitajski voditelji osredotočili na strateške maščevalne ukrepe in se usmerili na izdelke iz republikanskih okrožij, kot je soja, ki jo je mogoče kupiti tudi drugje.

"Lahko si predstavljam, da kitajski uradniki upajo, da bodo s trdo držo ZDA sčasoma prisilil k dogovoru za simbolično zmago, ki stvari ne bo spremenila, ali pa upajo na spremembe v ameriški politiki," je dejal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles