Finančni trgi

Prispevki

Kitajska proizvodna aktivnost se še naprej poslabšuje

Kitajska proizvodna aktivnost se še naprej poslabšuje
December 01
08:13 2015

Tovarniška aktivnost v drugem največjem gospodarstvu na svetu - Kitajski, se je novembra poslabšala, saj proizvodni sektor nadaljuje z zmanjševanjem aktivnosti. Uradni indeks PMI se je tako novembra znižal na 49,6 točke (vrednost pod 50 točkami označuje krčenje), kar je manj od 49,8 točke v oktobru.

Kitajske tovarne si v zadnjem času prizadevajo za pridobitev novega zagona v gospodarstvu, ki se vse bolj upočasnjuje.

Azijski velikan bo letos zabeležil najnižjo gospodarsko rast v zadnjega četrt stoletja, ekonomisti pa so zaskrbljeni, da rast ne bo dosegla 7 odstotnega uradnega cilja oblasti v Pekingu. Aktivnost v velikem proizvodnem sektorju države, se je novembra skrčila že četrti mesec zapored in dosegla najnižjo raven v zadnjih treh letih.

Kitajska tovarniška aktivnost se krči že tretji mesec zapored

Vlada poiskuša Kitajsko iz izvozno usmerjenega gospodarstva preoblikovati v takšno k temelji na domači porabi.

Odporni storitveni sektor

Dejavnost v storitvenem sektorju države se je po padcu v prejšnjem mesecu pobrala in pomagala nadomestiti upad proizvodne aktivnosti. Indeks PMI storitvenega sektorja se je tako iz 53,1 točke v oktobru, novembra povišal na 53,6 točke.

Bernard Aw, tržni strateg pri trgovalni družba IG je dejal, da je izboljšanje indeksa PMI storitvenega sektorja okrepilo stališče, da sektor blaži padec rast.

Vladni spodbujevalni ukrepi, bi lahko po mnenju Juliana Evans-Pritcharda iz družbe Capital Economics, hkrati tudi podprli rast. "Obstaja nekaj namigov, da se na podlagi nedavno sprejetih spodbujevalnih ukrepov, pospešuje rast kreditiranja in fiskalne porabe kar bil lahko podpiralo rast investicij v prejšnjem mesecu," je dejal v današnjem pojasnilu.

Kitajska centralna banka je poleg sprejema drugih spodbujevalnih ukrepov, obrestne mere od lanskega novembra obrestne mere znižala že šestkrat.

Indeks PMI ki ga izdelujeta družbi Caixin in Markit je novembra pokazal že deveto mesečno krčenje tovarniške aktivnosti zapored, a v počasnejšem tempu, kot mesec pred tem. Zasebna raziskava, ki se osredotoča na mala in srednje velika podjetja je novembra tako zabeležila indeks v višini 48,6 točke, kar je nekoliko bolje od oktobrskih 48,3 točke.

V odzivu na podatke o proizvodnji je glavni indeks na borzi v Šanghaju, izgubil 0,2 odstotka vrednosti.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce