Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Kitajska rast v tretjem četrtletju najnižja po letu 2009

Kitajska rast v tretjem četrtletju najnižja po letu 2009
October 19
07:51 2018

Kitajska je poročala o najnižji četrtletni stopnji rasti po svetovni finančni krizi. Podatki o rasti za tretje četrtletje so tako na letni ravni zabeležili 6,5 odstotno rast, so sporočili iz nacionalnega urada za statistiko. Rezultat je slabši od napovedi analitikov, ki so pričakovali 6,6 odstotno rast.

Oblikovalci politik so sicer v zadnjih nekaj mesecih že sprejeli ukrepe za podporo ohlajujočega se gospodarstva.

Kitajska se sicer sooča z naraščajočimi gospodarskimi izzivi, vključno z visokimi dolgovi in intenzivnejšim trgovinskim spopadom z ZDA. Pričakuje se, da bo vpliv trgovinskega spora z ZDA pravo težo pokazal v prihodnjih mesecih.

Ebay se je odločil za tožbo proti Amazonu

Danes objavljena številka o rasti je najnižja po prvem četrtletju 2009, ko je bila finančna kriza na svojem višku. Rezultat je hkrati padec glede na prejšnje četrtletje, ko je rast dosegla 6,7 odstotka, a ostaja v okvirjih cilja države, ki je postavljen pri približno 6,5 odstotka.

Medtem ko opazovalci svetujejo previdno pri uradnih številkah Pekinga, ko gre za BDP, pa so podatki kljub temu koristen podatek ko gre za kazalnike poti rasti države.

Gospodarska tveganja

Kitajska si sicer že nekaj zadnjih let prizadeva za zmanjšanje odvisnosti od izvoza in si želi rasti, ki bo temeljila na domači potrošnji. Istočasno se kitajska vlada bori za omejitev naraščajočega dolga, ki ga vodi val infrastrukturnega razvoja in nepremičninski balon, ne da bi pri tem ogrozila gospodarsko rast.

V zadnjih mesecih je tako Peking sprejel ukrepe za podporo gospodarstva, vključno z zmanjševanjem kapitalskih zahtev za povečanje likvidnosti in olajšanje upočasnitve.

Glavni ekonomist pri družbi Capital Economics, Julian Evans-Pritchard je v raziskavi pojasnil, da najnovejši podatki kažejo na "nekaj zgodnjih znakov, da je začela politična podpora pridobiva na oprijemu", vendar je dodal, da bo za stabilizacijo rasti potrebni še dodatni lajševalni ukrepi.

Drugi danes objavljeni podatki so pokazali, da je rast industrijske proizvodnje v septembru zgrešila napovedi, medtem ko je bila prodaja na drobno v tem mesecu nekoliko višja od napovedi.

Poleg domačih izzivov se pričakuje, da bo Kitajska v prihodnjih mesecih občutila tudi težave povezane z trgovinskim sporom z ZDA. Podatki za tretje četrtletje so sicer prva objava Pekinga potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump proti Kitajski uvedel dva niza uvoznih dajatev v skupni vrednosti 250 milijard dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles