Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska s prvim mesečnim trgovinskim primanjkljajem v zadnjih treh letih

Kitajska s prvim mesečnim trgovinskim primanjkljajem v zadnjih treh letih
March 09
08:10 2017

Kitajska je poročala o prvem mesečnem trgovinskem primanjkljaju v zadnjih treh letih, potem ko se je ob praznikih novega lunarnega leta povečal uvoz in znižala proizvodnja. Višje cene surovin in domače povpraševanje so glavni razlogi za to, da se je februarski uvoz v primerjavi z enakim lanskim obdobjem povišal za 38,1 odstotka.

Na drugi strani se je izvoz nepričakovano znižal za 1,3 odstotka, kar je februarja ustvarilo trgovinski primanjkljaj v višini 8,7 milijarde evrov. Zadnjič, da je uvoz presegel izvoz se je Kitajski zgodilo februarja leta 2014.

Verjetna upočasnitev uvoza

Gospodarski podatki države za januar in februar so lahko zavajajoči zaradi podaljšanega obdobja počitnic, zaradi katerih podjetja upočasnijo svojo proizvodnjo, oziroma jo pogosto celo popolnoma ustavijo. Zato se večina analitikov strinja, da so najnovejši podatki samo slučaj in da se bo presežek neizogibno vrnil, ko bo počitniške sezone konec.

Kitajska in Rusija vplivali na padec cen nafte

"Zadnji podatki o trgovini kažejo, da se je brez izkrivljanj zaradi sezone, v začetku letošnjega leta okrepil tako izvoz kot tudi uvoz," je dejal Julian Evans-Pritchard iz družbe Capital Economics. "Vseeno pa dvomimo, da je moč trenutni tempo rasti uvoza ohraniti. Samo vprašanje časa je predenj bomo videli začetek upočasnjevanja domačega povpraševanja."

Uravnoteženje

Potem ko se je kitajsko gospodarstvo v lanskem letu razširilo najpočasneje v zadnjih 26 letih, bodo zadnje številke za Peking dobra novica saj kažejo znamenja izboljševanja.

Voditelji v državi poizkušajo na novo uravnotežiti gospodarstvo, zmanjšati odvisnost od državnih naložb in izvoza in povišati rast iz domače potrošnje. Ob koncu prejšnjega tedna je kitajski premier Li Kekiang v svojem govoru pred Nacionalnim ljudskim kongresom dejal, da so ciljno gospodarsko rast za letošnje leto znižali na 6,5 odstotka.

Kitajska trgovinska bilanca se je sicer znašla v ospredju medijskega poročanja potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump temu vprašanju obilo pozornosti namenil med svojo volilno kampanijo. Takrat je okrepil svojo protekcionistično retoriko in Peking obtožil, da ameriškim družbam onemogočajo dostop do ključnih kitajskih trgov in, da ameriškim družbam onemogočajo konkuriranje z kitajskimi podjetji, s pomočjo umetno podcenjene domače valute.

Vseeno se je Trump od nastopa mandata uradno vzdržal označevanja Kitajske kot valutnega manipulatorja.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce