Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska se je odločila za omilitev pravil o tujih naložbah

Kitajska se je odločila za omilitev pravil o tujih naložbah
June 29
07:21 2018

Kitajska vlada se je odločila za omilitev pravila, ki omejuje tuje naložbe v državi za avtomobilski, industrijski in kmetijski sektor. Omejitve so močno kritizirali njihovi trgovinski partnerji, vključno z ZDA. Administracija Donalda Trumpa je ta pravila označila kot primer nepoštenih praks, ko so v letošnjem letu napovedali svoje načrte za uveljavitev uvoznih dajatev na kitajsko blago. Vseeno se zdi, da si državi ta teden prizadevata za zmanjšanje trgovinske napetosti.

V sredo je predsednik Trump tako napovedal, da njegova administracija ne načrtuje razvijanja novih orodij za preprečevanje kitajskih naložb, kot je zagrozil, ko so bile objavljene nove uvozne dajatve.

Namesto tega je dejal, da bo podprl kongresna prizadevanja za razširitev pristojnosti Odbora za tuje naložbe v ZDA(CFIUS), ki lahko sprejema veto na tuje naložbe, na podlagi tveganj za nacionalno varnost.

Kaj v ZDA načrtujejo za naložbe?

Zakonodaja, ki ima dvostrankarsko podporo in naj bi bila sprejeta, bi razširila vrsto poslov, ki bi jih odbor lahko preučeval. Gre za odgovor na zaskrbljenost v ZDA, da jim ZDA kradejo intelektualno lastnino, včasih tudi s prevzemi ameriških podjetij.

Regulatorji so odobrili združitev Foxa in Disneya a z pogojem prodaje športnih kanalov

Vseeno zakonodaja ni specifično usmerjena proti Kitajski in velja za manj drakonski ukrep, kot so bile prejšnje grožnje predsednika. "Ugotovil sem, da bo takšna zakonodaja dodatno orodje za boj proti plenilskim naložbam, ki ogrožajo našo vodilno vlogo na področju ključnih tehnologij in prihodnje gospodarske blaginje", je dejal Trump.

Kaj je storila Kitajska?

Dan po napovedi Trumpa je Kitajska nacionalna komisija za razvoj in reforme (NDRC) izdala novo različico seznama, v kateri so predstavljene panoge, v katerih so tuje naložbe omejene ali prepovedane.

Nov seznam vključuje 48 industrij namesto 63 na lanskoletnem seznamu. Nekatere od sprememb, kot tiste za razrahljanje omejitev za avtomobilsko industrijo, so bile objavljene že predhodno.

Kitajsko ministrstvo za trgovino je sporočilo, da bo "natančno spremljalo" ameriško zakonodajo. Poleg tega so dejali, da nasprotujejo ameriški uporabi nacionalne varnosti, kot izgovoru za poostritev pravil za kitajska podjetja v ZDA.

Upadanje naložb

Kitajske naložbe v ZDA so sicer že utrpele velik udarec. Tako se je po podatkih družbe Rhodium Group vrednost poslov iz strani kitajskih vlagateljev v letu 2017 znižala za več kot 90 odstotkov. Po ugotovitvah Ameriškega podjetniškega inštituta (AEI), se je obseg kitajskih naložb v vse ameriške sektorje lani znižal na 24,2 milijarde dolarjev, kar je bil velikanski padec glede na leto 201, a še vedno druga največja letna vsota v zgodovini.

Kitajska podjetja so po podatkih AEI od leta 2007 v ameriška tehnološka podjetja vložila 21,6 milijarde dolarjev.

Analitiki so nekaj upada pripisali kontroli, ki jih je Kitajska sprejela na tuje naložbe. Nekaj prevzemov pa je preprečil tudi ameriški odbor CFIUS.

Prihajajoče uvozne dajatve

ZDA še vedno načrtujejo, da bodo 6. julija začele veljati 25 odstotne uvozne dajatve na kitajsko blago v višini 34 milijard dolarjev, z potencialno uveljavitvijo dodatnih dajatev za še 16 milijard dolarjev kitajskega uvoza.

Kitajska je že obljubila sprejem enakovrednih protiukrepov.

Ukrepi so sporni za podjetja, ekonomisti pa menijo, da predstavljajo tveganje za gospodarsko rast.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce