Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska se je odločila za znižanje nekaterih uvoznih dajatev

Kitajska se je odločila za znižanje nekaterih uvoznih dajatev
December 23
08:45 2019

Kitajska bo z naslednjim letom znižala uvozne dajatve na stotine izdelkov, od zamrznjene svinjine pa do visokotehnoloških delov, s čimer bodo zmanjšali trgovinske omejitve in podprli gospodarstvo. V izjavi so kitajske oblasti dejale, da bodo uvozne dajatve za 859 izdelkov znižane od 1. januarja dalje.

Drugo največje gospodarstvo na svetu je sicer visoke uvozne dajatve uporabljalo za zaščito svoje lokalne industrije.

Kitajska se sicer sooča z dolgotrajno trgovinsko vojno z ZDA in vrsto domačih izzivov.

Volkswagen kaznovan tudi v Avstraliji

Iz kitajskega ministrstva za finance so medtem sporočili, da bodo tarifne spremembe uvedene za "povečanje uvoza izdelkov, ki se soočajo z relativnim domačim pomanjkanjem ali tujih specialističnih izdelkov za vsakodnevno porabo."

To vključuje tarifne stopnje za zamrznjeno svinjino, ki naj bi se iz 12 odstotkov znižala na 8 odstotkov, saj se Kitajska boru z izbruhom afriške prašičje kuge. Ta smrtonosna bolezen je uničila že približno polovico prašičev v državi in zadala hud udarec svinjski industriji.

Peking se sedaj sooča z hudim pomanjkanjem ponudbe tega priljubljenega mesa in poizkuša zajeziti porast cen.

Drugi izdelki, ki bodo doživeli zmanjšanje uvoznih dajatev vključujejo zamrznjene avokade in nekatere izdelke iz lesa in papirja. Kitajska bo znižala tudi obdavčitve za določena zdravila proti astmi in sladkorni bolezni, pa tudi za nekatere polprevodnike.

Od nižjih uvoznih dajatev bodo imele koristi mnoge od kitajskih trgovinskih partneric, vključno z Novo Zelandijo, Perujem, Singapurjem in Pakistanom.

Trgovinska bitka

Čeprav ukrepi niso neposredno povezani s trgovinsko vojno z ZDA, pa zmanjšanje uvoznih dajatev podpira kitajske trditve, da si prizadevajo za večjo odprtost svojega gospodarstva.

V sredi meseca sta sicer Peking in Washington uspela doseči dogovor za predhodni trgovinski sporazum, s čimer sta dosegla premirje v dolgotrajnem trgovinskem sporu.

ZDA so se tako strinjale, da bodo znižale nekatere uvozne dajatve v zameno za povečanje kitajskih nakupov ameriških kmetijskih proizvodov.

Kitajska se sicer sooča z širšo gospodarsko upočasnitvijo, pri čemer je gospodarska rast upadla na najnižje ravni v zadnjih tridesetih letih.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce