Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska se je odločila za znižanje uvoznih dajatev za ameriško blago

Kitajska se je odločila za znižanje uvoznih dajatev za ameriško blago
February 06
07:15 2020

Kitajska je v četrtek sporočila, da bo po podpisu prvega dela trgovinskega sporazuma z ZDA, ki je prinesel trgovinsko premirje med velesilama prepolovila uvozne dajatve za 1717 izdelkov lani uvoženih iz ZDA.

Kitajsko finančno ministrstvo je v izjavi zapisalo, da bodo znižali dajatve za blago na katerega so bile uvozne dajatev uvedene 1. septembra, ukrep pa bo začel veljati 14. februarja.

Nemčija ima še naprej največji presežek tekočega računa na svetu

Znižanja prihajajo približno tri tedne po tem, ko sta obe državi v Washingtonu podpisali prvi del trgovinskega sporazuma. Sporazum je vključeval obljubo Kitajske, da bo v dveh letih svoje nakupe ameriškega blaga in storitev povečala za 200 milijard dolarjev, medtem ko so ZDA v zameno umaknile nekatere od svojih uvoznih dajatev, ki so jih uvedli na kitajsko blago.

Na novico se se finančni trgi odzvali pozitivno, kar je še posebej dobrodošlo v obdobju v katerem si Peking prizadeva povečati zaupanje vlagateljev in poslovnega zaupanja v kitajski, saj je izbruh korona virusa povzročil globoko negotovost glede gospodarskih napovedi.

Po objavi je juan dosegel najvišjo vrednost v zadnjih dveh tednih, medtem ko so na vrednosti pridobile tudi azijske delnice in terminske pogodbe za indekse na Wall Streetu.

Kitajsko finančno ministrstvo je v izjavi zapisalo tudi, da se bodo dodatne uvozne dajatve na določene izdelke iz 10 odstotkov znižale na 5 odstotkov, medtem ko se bodo za nekatere druge proizvode iz 5 odstotkov zmanjšale na 2,5 odstotka. Pri ministrstvu sicer niso navedli vrednosti blaga na katerega bo imela odločitev vpliv.

Kitajska upa, da se bodo lahko z ZDA držali trgovinskega sporazuma in ga izvajali za krepitev zaupanja na trgih, spodbujanje dvostranskega razvoja trgovine in pomoč svetovni gospodarski rasti, so dodali pri ministrstvu.

Nekateri analitiki so po trgovinskem sporazumu dejali, da bo morala kitajska morda znižati oziroma ukiniti nekatere uvozne dajatve na ameriško blago, kot je soja in surova nafta, da bi tako izpolnili svoje obveznosti glede nakupa blaga.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce