Finančni trgi

Prispevki

Kitajska tovarniška aktivnost se krči že tretji mesec zapored

Kitajska tovarniška aktivnost se krči že tretji mesec zapored
November 02
08:00 2015

Kitajska proizvodnja se je po podatkih najnovejše vladne ankete skrčila že tretji mesec zapored. Indeks PMI, ki meri tovarniško aktivnost je tako v oktobru znašal 49,8 točke, kar je enaka vrednost kot v prejšnjem mesecu (vrednost pod 50 točk označuje krčenje).

Najnovejši podatki o gospodarski rasti so pokazali, da je imela država v zadnjem četrtletju le še 6,9 odstotno gospodarsko rast, kar je najnižja stopnja rasti v državi po finančni krizi.

Padec rasti je predvsem posledica padcem na domači borzi in upočasnitve globalnega povpraševanja. Ekonomisti so sicer pričakovali, da bo oktobrski indeks PMI ponovno višji od 50 točk.

Ameriška gospodarska rast v tretjem četrtletju strmo navzdol

"Zaradi nedavnega skromnega okrevanja svetovnega gospodarstva in pritiska za padec v domačem gospodarstvu, se proizvajalci pri uvozu in izvozu še naprej soočajo z težkimi razmerami," je dejal višji statistični uradnik, pri Kitajskem državnem statsitičnem uradu, Žao Kinghe.

Vlada si prizadeva državno gospodarstvo odmakniti od izvozno odvisnega do takšnega, ki bo bolj slonelo na aktivnosti potrošnikov in storitev. Zato v zadnjem obdobju sprejema odločitve za spodbujenje rasti, vključno z petkartnim znižanjem obrestnih mer v manj kot letu dni.

Ekonomisti pri banki ANZ so dejali, da kaže zadnja anketa na to, da lahko pričakujemo še dodatne ukrepe. "Medtem ko se je indeks PMI stabiliziral, pa je prezgodaj trditi, da je že dosegel dno," so sporočili iz banke.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce