Finančni trgi

Prispevki

Kitajska tovarniška aktivnost septembra z novo najnižjo vrednostjo

Kitajska tovarniška aktivnost septembra z novo najnižjo vrednostjo
September 23
06:19 2015

Kitajska tovarniška aktivnost se je v septembru skrčila še sedmi mesec zapored in glede na predhodne ankete dosegla najnižji nivo v zadnjih šestih letih in pol.

Indeks PMI, ki ga sestavljata družbi Caixin/Markit se je tako septembra znižal na 47 točk, kar je manj od napovedanih 47,5 točke in manj kot 47,3 točke dosežene v avgustu. Vrednost nad 50 točkami označuje rast, vrednost manjša od 50 točk pa krčenje.

Razočarajoči podatki bodo prilili ogenj k skrbem glede upočasnjevanja gospodarske rasti na Kitajskem. Najnovejši podatki prihajajo le dan potem ko je Azijska razvojna banka znižala napoved letošnje kitajske gospodarske rasti na 6,8 odstotka, kar je nižje od ciljne asti vlade, ki je postavljena pri 7 odstotkih.

Prejšnji teden se je ameriška centralna banka odločila počakati z dvigom obrestne mere, ki bi bilo prvo v skoraj zadnjem desetletju, deloma zaradi zaskrbljenosti na upočasnitvijo kitajske.

Kitajski premier: Kitajska bo letos dosegla svoje gospodarske cilje

Podrobno spremljana zasebna raziskava se osredotoča na manjša in srednje velika podjetja, medtem ko se uradni indeks aktivnosti osredotoča le na velike družbe. Pospešeki v krčenju tovarniške proizvodnje, izvoznih naročil in zaposlovanja so bili ključni dejavniki odgovorni za slabše podatke od pričakovanj.

So skrbi pretirane?

Ekonomist Julian Evans-Pritchard iz družbe Capital Economics je dejal, da so reultati "očitno razočarajoči a ne dovolj, da bi spremenili naše mnenje, da je trenutni pesimizem glede Kitajske pretiran".

V pojasnilu je zapisal, da se Kitajska pri rasti še vedno sooča z "strukturnimi ovirami" a, da "večina ključnih kazalnikov, kot so davčna poraba in rast kreditov sedaj izgleda trdno, zato pričakujemo ciklično okrevanje v gospodarski aktivnosti".

Kitajski predsednik Ši Jinping, ki je na obisku v ZDA je v svojem današnjem govoru skušal pomiriti svet, ko je dejal, da je gospodarstvo trenutno na mirni poti in ima dokaj hitro rast.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles