Finančni trgi

Prispevki

Kitajska v drugem četrtletju z boljšo gospodarsko rastjo od napovedi

Kitajska v drugem četrtletju z boljšo gospodarsko rastjo od napovedi
July 15
06:52 2015

Rast drugega največjega gospodarstva na svetu Kitajske v drugem četrtletju je presegla pričakovanja, a je bila kljub temu najnižja od svetovne finančne krize. Gospodarstvo je tako v obdobju na letni ravni zraslo za 7 odstotkov, kar je enaka rast kot v prvem trimesečju letošnjega leta, ki je bila najnižja po letu 2009 ko se je znižala na 6,6 odstotka.

Glavna razloga za nižjo gospodarsko rast ostajata šibek nepremičninski trg in manjša tovarniška proizvodnja.

Peking je sicer sredi upočasnitve sprejel serijo spodbujevalnih ukrepov, s katerimi so poiskušali zajeziti padec rasti. Centralna banka je tako obrestno mero od lanskega novembra znižala še četrtič.

Ekonomisti medtem kljub boljšim rezultatom od pričakovanj, še naprej zahtevajo sprejem dodatnih lajševalnih ukrepov, saj je volatilnost na delniških trgih sprožila kar nekaj zaskrbljenosti glede začetka finančne krize v državi.

Analitiki so sicer pričakovali, da se bo gospodarska rast v drugem četrtletju spustila pod 7 odstotkov in dosegla 6,9 odstotka.

Kitajska centralna banka z novim znižanjem obrestne mere

Vodja za azijske raziskave pri banki HSBC, Frederic Neumann pričakuje v naslednjih mesecih sprejem dodatnih fiskalnih in monetranih ukrepov, s katerimi bi kitajski zagotovili bolj trajnostno rast.

"Stimulativni ukrepi, ki so jih sprejeli v zadnjih devetih mesecih začenjajo kazati svoj učinek v realnem gospodarstvu. A postoriti morajo še veliko dela," je dejal. "Razprodaja na borzah bo zelo verjetno v naslednjih mesecih zahtevala sprejem dodatnih finančnih ukrepov."

Glavni borzni indeks na borzi v Šanghaju je v treh tednih od sredine junija izgubil skoraj tretjino svoje vrednosti. Današnje pozitivne novice kljub vsemu niso uspele dvigniti borznih indeksov, tako je borzni indeks na borzi v Šanghaju izgubil 2,4 odstotka, indeks Hang Seng na biorzi v Hong Kongu pa je padel za 0,5 odstotka.

Na četrtletni ravni se je gospodarstvo v drugem četrtletju zabeležilo rast v višini 1,7 odstotka, kar je bolj od 1,4 odstotne rast dosežene v prvem četrtletju.

Kitajska vlada se je medtem morala odzvati tudi na pripombe, da bi lahko bili najnovejši podatki "prenapihnjeni". Državni urad za statistiko je tako sporočil, da odražajo najnoveši podatki pozitivne spremembe v gospodarstvu ter, da so bili "težko pridobljeni" in so natančni.

Ekonmist pri družbi Capital Economics, Julian Evans-Pritchard je dejal, da je medtem, ko je dejanska rast "skoraj zagotovo" odstotek ali dva nižja od uradnih številk, to še vvedno realen pokazatelj stabilizacije kitajskega gospodarstva.

Industrijska proizvodnja in prodaja na drobno sta v juniju presegli pričakovanja, medtem ko so investicije v osnovna sredstva, ki so ene od glavnih gonilnih sil gospodarstva pravtako presegle napovedi analitikov.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce