Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajske delnice so azijske trge prignale do najvišjih nivojev v zadnjih dveh letih

Kitajske delnice so azijske trge prignale do najvišjih nivojev v zadnjih dveh letih
October 12
06:20 2020

Kitajske delnice so v ponedeljek azijske trge pognale višje, saj so vlagatelji prepričani, da bo okrevanje drugega največjega gospodarstva na svetu potekalo brez ovir. Vseeno je med vlagatelji zaznati previdnost glede usode ameriškega paketa spodbud, kar je ohranilo vrednost dolarja, medtem ko je sprememba politike centralne banke nekoliko okrnila rast vrednosti juana.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 1 odstotek vrednosti in dosegel najvišje nivoje v zadnjih dveh letih in pol. Pri tem ima največ zaslug rast kitajskega delniškega indeksa CSI 300 in hongkonškega indeksa Hang Seng. Na drugi strani je glavni japonski borzni indeks Nikkei izgubil 0,3 odstotka vrednosti, saj so vlagatelji negotovi glede dobičkov podjetij.

"Če je rast kapitala v skladu z relativno stopnjo rasti, je kitajska videti precej privlačna naložbena možnost," je dejal Chris Weston iz borzne hiše Pepperstone v Melbournu. Delnice so poceni, donosi in obeti pa trdni, je dejal.

Svetovna banka napoveduje prvi porast skrajne revščine v zadnjih 20 letih

Razpoloženje je pomagalo pri 0,2 odstotni rasti terminskih pogodb za indeks S&P 500 in hkrati pokazalo na pozitiven začetek poslovanja na evropskih borzah. Terminske pogodbe za vseevropski indeks EuroSTOXX so namreč pridobile 0,5 odstotka vrednosti.

Kitajski trgi so se medtem po osem dni trajajočem festivalu sredi jeseni spet vrnili k poslovanju, pri čemer je vlagatelje spodbudila močna obuditev turizma in domnevno nizko število okužb z kitajskim virusom.

Iz kitajskega mesta Šingdao so sicer danes sporočili, da boo na nov virus testirali vseh 9 milijonov prebivalcev potem ko je prišlo v mestu do izbruha okužb z novim virusom.

V Evropi in delih ZDA se sicer trenutno soočajo z rekordnimi ravnmi okužb z kitajskim virusom, zaradi česar je Svetovna zdravstvena organizacija oblasti v Evropi že pozvala k sprejemu novih omejevalnih ukrepov.

Še naprej se zapleta pri sprejemu nove pomoči zaradi pandemije koronavirusa v ZDA, kjer je administracija predsednika Donalda Trumpa kongres pozvala naj sprejme nekoliko okrnjeni zakon o pomoči, medtem ko so se pogovori o bolj obsežnem predlogu zaradi izsiljevanja demokratov, ponovno znašli v slepi ulici.

Kitajski indeks najpomembnejših delnic je sicer letos pridobil 17 odstotkov vrednosti, medtem ko je glavni ameriški borzni indeks S&P 500 letos narasel za 8 odstotkov, medtem ko so tuji nakupi kitajskih državnih obveznic, prejšnji mesec dosegli najvišji tempo rasti v zadnjih dveh letih.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem upadel za 0,1 odstotka na 1,1819 dolarja, medtem ko se je japonski jena v primerjavi z dolarjem podražil na nivo 105,48 jena za dolar.

Na surovinskih trgih so se cene nafte znašle pod pritiskom, potem ko se je končala stavka naftnih delavcev na Norveškem in se je ponovno zagnala proizvodnja po orkanu v Mehiškem zalivu.

Cena nafte znamke Brent se je znižala za 1 odstotek na 42,41 dolarja za sod, medtem ko je enak padec ceno lahke ameriške nafte znižal na 40,17 dolarja za sod.

Zlato je uspelo obdržati petkove strme dobičke in je dosegalo ceno 1929 dolarjev za unčo, saj vlagatelji še naprej stavijo, da bodo ameriške spodbude sčasoma prišle in spodbudile inflacijo v korist zlata.

Ameriški trgi obveznic bodo danes zaradi praznovanja Kolumbovega dne zaprti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles