Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajske delnice najvišje v zadnjih 21 mesecih

Kitajske delnice najvišje v zadnjih 21 mesecih
October 09
06:41 2017

Kitajske delnice so danes kljub razočarajoči raziskavi o storitvenem sektorju v državi pridobile na vrednosti, medtem ko je politična negotovost povzročila turbulenco turške in britanske valute. Likvidnost na trgih je bila zaradi počitnic na Japonskem in v Južni Koreji in delnih počitnic v ZDA, kjer bodo delniški trgi zaprti, manjša.

Kitajski borzni indeks CSI300 je tako danes pridobil 1,7 odstotka vrednosti in dosegel nivoje, ki jih ni videl že vse od leta 2015, kar je deloma zapoznela reakcija na napoved omilitev zahtev centralne banke glede obveznih bančnih rezerv pred tednom dni.

Ameriški borzni indeksi spet rekordno

To je pomagalo izravnati padec Caixinovega indeksa storitvenih dejavnosti, ki se je septembra znižal na 50,6 točke, kar je najslabši podatek v zadnjih 21 mesecih.

Avstralske delnice so zrasle za 0,5 odstotka, medtem ko je uspelo Nikkei terminskim pogodbam pridobiti 0,1 odstotke vrednost, kljub temu, da je bil gotovinski trg danes zaprt. Najširši azijski borzni indeks, ki ga ponuja družba MSCI je dosegel skromno 0,02 odstotno rast, medtem ko mu je v prejšnjem tednu uspelo zabeležiti 1,7 odstotno rast.

Donosi na ameriške obveznice so v petek v odzivu na podatke o ameriških plačah zrasli, nato pa jih je navzdol pognale nove grožnje iz strani Severne Koreje. Letna rast povprečnih urnih zaslužkov v ZDA se je v septembru okrepila za relativno visokih 2,9 odstotka, kar je izravnalo padec podatkov o zaposlovanju. Povišanje plač je še dodatno spodbudilo že zdaj visoka pričakovanja, da bo ameriška centralna banka na svoji decembrski seji zvišala obrestne mere in da so dodatna zvišanja v prihodnjem letu zelo verjetna.

Padec turške lire

Na valutnih trgih se je vrednost dolarja v primerjavi z košarico drugih valut znižala. Evro je v primerjavi z dolarjem malenkost pridobil in se ustalil pri nivoju 1,1737 dolarja za evro. Na drugi strani je turška lira v primerjavi z dolarjem izgubila kar 4 odstotke, slednji pa se je sredi diplomatskega spora, okrepil na najvišji nivo v zadnjih 7 mesecih.

Ameriško veleposlaništvo v Turčiji in nato turško veleposlaništvo v Washingtonu sta se medsebojno odločili za zmanjšanje izdaje vizumov, potem ko je bil prejšnji teden aretiran uslužbenec ameriškega veleposlaništva v Turčiji.

Na surovinskih trgih je zlato pridobilo 0,5 odstotka vrednosti in ga je trenutno moč kupiti po ceni 1282,56 dolarja za unčo.

Cene nafte so se dvignile, saj se pričakuje, da bo Saudska Arabija še naprej omejevala svojo proizvodnjo za podporo cenam, medtem ko se je število novih vrtalnih ploščadi v ZDA zmanjšalo. Cena nafte znamke Brent se je dvignila za 13 centov na 55,75 dolarja za sod, medtem ko je bilo moč sod ameriške lahke nafte kupiti za 49,46 dolarja.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce