Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajske delnice najvišje v zadnjih treh tednih

Kitajske delnice najvišje v zadnjih treh tednih
May 31
06:39 2016

Kitajske delnice so danes dosegle najvišje vrednosti v zadnjih treh tednih, saj so mnogi vlagatelji prepričani, da bodo delnice iz celinske kitajske naslednji mesec vključene v globalni borzni indeks.

Glavni indeks na borzi v Šanghaju, Shanghai Composite je tako pridobil 2,67 odstotka vrednosti na 2898 točk, največjo rast pa so zabeležile delnice finančnih družb. Rast je posledica pričakovanj trga, da bo indeks MSCI Emerging Market, kmalu vključeval tudi kitajske delnice. Poteza bo, če bo do nje prišlo, na mednarodni ravni pomagala okrepiti razpoloženje do kitajskih delnic.

Ob špekulacijah o preložitvi povišanja prometnega davka so japonske delnice nov teden začele z rastjo

Pozitivno razpoloženje se je razlilo tudi v sosednji Hong Kong, kjer je glavni borzni indeks Hang Seng pridobil 1,3 odstotka vrednosti.

Medtem je japonski borzni indeks Nikkei 225 pridobil 0,49 odstotka vrednosti in se sredi dneva ustalil pri vrednosti 17.151,95 točke. Najnovejši podatki iz Japonske so pokazali, da se je poraba gospodinjstev aprila na letni ravni okrepila za 0,4 odstotka. Medtem se je industrijska proizvodnja v istem mesecu presenetljivo okrepila za 0,3 odstotka, medtem ko so analitiki napovedovali krčenje v višini 1,5 odstotka.

Rast industrijske proizvodnje je prišla kljub potresom, ki so v aprilu prizadeli prefekturo Kumamoto, ki slovi kot veliko proizvodno vozlišče japonskih družb, vključno z Soniyem in proizvajalcem avtomobilov Toyota.

Premier Šinzo Abe bo kot razlog za odlog povišanja prometnega davka, zelo verjetno izpostavil šibkost v potrošnji gospodinjstev. Po poročanju medijev, naj bi Abe dvig obdavčitve preložil do leta 2019. Povišanje prometnega davka iz trenutnih 8 odstotkov, na 10 odstotkov, bi moralo biti sicer po prvotnih načrtih opravljeno aprila prihodnje leto.

Uradna objava bi lahko bila objavljena v sredo, ko se bo zaključila trenutna seja japonskega parlamenta.

Medtem je glavni avstralski borzni indeks S&P ASX/200 trgoval brez sprememb in ostal na ravni 5391,9 točke. Južnokorejski borzni indeks Kospi, pa je pridobil 0,64 odstotka vrednosti in se ustalil pri vrednosti 1979,68 točke.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles