Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Kitajske naložbe postajajo vse bolj nezaželene

Kitajske naložbe postajajo vse bolj nezaželene
March 01
07:06 2021

Kitajske naložbe v Avstralijo so v letu 2020 upadle za 61 odstotkov in dosegle najnižjo raven v zadnjih šestih letih. Padec naložb je posledica naraščajočega diplomatskega razkola med državama. Kitajska je tako lani v Avstraliji opravila za nekaj več kot 650 milijonov evrov investicij.

To številko je doseglo zgolj 20 kitajskih naložb, medtem jo je v rekordnem letu 2016 svoje naložbe opravilo kar 111 kitajskih družb. Lanski padec prihaja po 47 odstotem znižanju naložb v letu 2019, ko so kitajske naložbe v državo dosegle 1,3 milijarde evrov.

Dr. Shiro Armstrong, direktor Vzhodnoazijskega urada za ekonomske raziskave, je dejal, da je upad kitajskih naložb v Avstraliji lani presegel upad globalnih tujih naložb.

"Neposredne tuje naložbe so se po podatkih ZN globalno znižale za 42 odstotkov," je v izjavi za javnost zapisal dr. Armstrong. "Podatki ZN se merijo drugače, vseeno pa je bil upad kitajskih naložb v Avstraliji veliko večji."

Avstralija se ne uklanja pritiskom Facebooka, novinarska zakonodaja bo sprejeta brez sprememb

Kitajska podjetja so v zadnjih letih vlagala v vse sektorje avstralskega gospodarstva, lani pa so kupovala le nepremičnine, rudarske družbe in vlagala v predelovalno industrijo. Padec naložb je vsaj deloma posledica, spremembe avstralskih naložbenih nastavitev, med pandemijo kitajskega virusa.

Avstralska vlada je tako marca napovedala sprejem začasnih ukrepov, ki bi omogočali odboru za pregled tujih naložb, da preveri vsako predlagano naložbo. Pred tem se je pregled uporabljal samo za "neobčutljive" transakcije v višini vsaj 930 milijonov dolarjev, oziroma 213 milijonov dolarjev za vlagatelje, iz držav brez sporazuma o prosti trgovini z Avstralijo.

Cilj določb je bil preprečiti prodajo avstralskega premoženja v stiski tujim lastnikom, hkrati pa je odločitev tudi odložila naložbe, saj se je moral organ ukvarjati z zaostanki in razširitvijo preglednega obdobja iz 30 dni na šest mesecev.

Avstralska vlada je julija napovedala tudi sprejem dodatnih reform zakonodaje o tujih naložbah, ki dodajajo preizkus nacionalne varnosti in omogočajo finančnemu ministrstvu, da posle prepovedajo.

Avgusta je finančni minister Josh Frydenberg ustavil 600 milijonov dolarjev vredno prodajo avstralske hčerinske družbe Lin Dairy and Drinks v lasti japonskega velikana Kirin, kitajski mlekarni Mengniu.

Trgovinske napetosti

Najnovejše številke prihajajo ob povečanih diplomatskih napetostih med Avstralijo in Kitajsko. Trgovinske razmere so se še posebej zaostrile odkar je Avstralija aprila pozvala, k strogi preiskavi izvora pandemije kitajskega virusa.

Kitajska se je maščevala z uvedbo carin ali omejitvami trgovanja za avstralsko blago, kot je ječmen, vino, govedina in jastogi. V nekaterih premerih so se carinske dajatve za vino povečale za več kot 200 odstotkov.

Napetosti so vplivale tudi na izvoz premoga, saj na desetine ladij polnih premoga ni dobilo dovoljenja za zasidranje v pristaniščih in raztovarjanje blaga. To je povzročilo zaskrbljenost v Avstraliji, saj je komunistična Kitajska njihov največji trgovinski partner in predstavlja skoraj 40 odstotkov celotnega obsega izvoza.

Kljub temu je avstralska trgovinska bilanca s Kitajsko decembra dosegla najvišje nivoje v zadnjega pol leta, saj je kitajsko povpraševanje po avstralskem železu nadomestilo uvedbo omejitev za druge izdelke.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles