Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajske trgovinske poteze dober začetek, vseeno pa ostajajo glavne zahteve ZDA neizpolnjene

Kitajske trgovinske poteze dober začetek, vseeno pa ostajajo glavne zahteve ZDA neizpolnjene
December 17
08:33 2018

ZDA so pozdravile kitajske poteze, odkar sta državi v začetku decembra razglasili premirje v trgovinski vojni, vseeno pa strokovnjaki za trgovino pravijo, da bo moral Peking storiti še precej več, da bi izpolnil zahteve ZDA za dolgoročne spremembe pri tem kako Kitajska posluje. Ameriški predsednik Donald Trump in kitajski kolega Ši Jinping sta se 1. decembra v Buenos Airesu dogovorila za prenehanje uvajanje vse večjih uvoznih dajatev, ki so prekinile pretok za več sto milijard dolarjev blaga med dvema največjima gospodarstvoma na svetu.

Od takrat je Peking ponovno začel kupovati ameriško sojo, ki je največji kmetijski izvoz med državama. Hkrati je Kitajska znižala uvozne dajatve za ameriške avtomobile, zmanjšala obseg industrijskega načrta za razvoj znanega pod imenom “Made in China 2025” in svojim državnim rafinerijam naročila naj kupujejo več ameriške nafte.

Trump je te odločitve vzel kot znamenje, da "želi Kitajska narediti velik in celovit trgovinski dogovor."

Vseeno pa so te poteze zaenkrat samo začetek vračanja Pekinga in Washingtona na njuna izhodišča pred trgovinsko vojno in ne delajo nič glede reševanja glavnih zahtev ZDA glede strukturnih sprememb na Kitajskem, s katerimi bi končali politiko subvencioniranja velikih podjetij v državni lasti in praktično prisilnega prenosa ameriške tehnologije v kitajska podjetja.

Kitajska je prvič po začetku trgovinske vojne kupila ameriško sojo

"Mislim, da gre za geste dobre volje, ki pa ne gredo prek ponudb, ki so bile na mizi že predenj je Trump sprožil trgovinsko vojno," je dejal Gary Hufbauer iz Petersonovega inštituta za mednarodno ekonomijo. "Kitajska bo morala ponuditi precej več, če bo želela skleniti začasni sporazum do marca prihodnje leto," je dodal Hufbauer in pripomnil, da bodo strukturne spremembe veliko težje za dogovor, kaj šele za končno rešitev do datuma.

Trump in Ši sta se v Argentini dogovorila, da bosta začela nove pogovore, medtem ko bodo ZDA uvedbo novih dajatev iz 1.januarja prestavile na 2.marec.

Zaenkrat sicer še ni bil objavljen časovni razpored za pogovore med ameriškimi in kitajskimi uradniki, vseeno pa naj bi se le ti po virih seznanjenih s podrobnostmi zgodili v začetku januarja in, da sta strani že zdaj v pogostih stikih.

Zaenkrat še brez "izjemnih" nakupov

Prvo znamenje, da je Kitajska ponovno začela kupovati ameriško sojo je prišlo prejšnji teden, ko je Trump dejal, da je Peking začel kupovati velikanske količine ameriške soje. A začetni nakup v višini 1,5 milijona ton je trgovalce na borzi razočaral, saj gre le za delček med 30 in 35 milijonov ton, kolikor soje Kitajska običajno kupi v ZDA vsako leto. Lani so tako kupili za 12 milijard dolarjev soje.

"Nakupa smo veseli in upamo, da jih bo še več," je dejala oseba seznanjena z ameriško pogajalsko strategijo, glede začetnih kitajskih nakupov soje. "Ne pozabite, tudi z uvoznimi dajatvami, je bilo pričakovati, da bo Kitajska letos kupila za 7 milijard dolarjev ameriške soje. Tega zaenkrat še nismo videli."

Trumpov dosežek, ki je javnost najbolj navdušil je bilo znižanje kitajskih 40 odstotnih uvoznih dajatev za ameriške avtomobile na 15 odstotkov, kar je globalna raven, ki jo je Kitajska uvedla maja letos.

Derek Scissors, strokovnjak za kitajsko gospodarstvo je dejal: "Trump ima prav, ko pravi, da gre za pozitivno potezo, vseeno pa bo v enem letu jezen, saj ne bo prišlo do dviga avtomobilskega izvoza na Kitajsko".

Kitajska je izdala tudi nove smernice za lokalne vlade, kje so opustili navedbe glede ciljev razvoja visokotehnološke industrije “Made in China 2025", sredi poročil, da iščejo načine za zamenjavo programa, katerega cilj je bil usmerjen k konkuriranju v panogah, kjer imajo prevlado ZDA, kot so vesoljska industrija, robotika, polprevodniki, vozila z novimi pogoni in umetna inteligenca.

Trgovinski opazovalci so glede te poteze izrazili veliko mero skepticizma, saj se je državni nadzor nad kitajskim gospodarstvom pod predsednikom Šijem povečal, zato le malo ljudi verjame, da bo država opustila svoje cilje, ko gre za razvoj bodočih industrij.

Znamenja iz strani kitajskega predsednika

Znamenja glede naslednjih konkretnih korakov iz strani kitajskega predsednika bi lahko prišla v govoru ob 40 obletnici kitajskega odprtja gospodarstva leta 1978 pod vodstvom nekdanjega predsednika Denga Šiapinga in pomembnega srečanja komunistične partije, na katerem bodo razpravljali o gospodarski politiki. Nekateri kitajski vladni svetovalci sicer že dlje časa pozivajo k pospešenemu sprejemu reform ob obletnici.

Scott Kennedy iz centra za strateške in gospodarske študije v Washingtonu je dejal, da je bistveno, da Ši pošlje "nedvoumne signale o široki smeri večje liberalizacije. Naslednji korak bi bil sprejem vrste bistvenih reform, ki bi jih določili sami, kar bi postavilo temelje za obnovitev pogajanj med ZDA in Kitajsko v začetku naslednjega leta," je zaključil Kennedy.

Ena od oseb seznanjenih s pogovori je dejala, da bo Lighthitzer vztrajal pri zavezah in dokazih, da Kitajska spreminja zakone o politiki konkurence, skupnih podjetij, pravicah intelektualne lastnine in dostopa do trga ter uveljavljanju sprememb.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce