Finančni trgi

Prispevki

Kitajske tudi delnice danes nadaljujejo z padanjem

Kitajske tudi delnice danes nadaljujejo z padanjem
August 25
06:46 2015

Kitajske delnice so po včerajšnjih rekordnih padcih, ki so zamajali tudi druge trge po svetu, danes spet nadaljevale z izgubljanjem vrednosti.

Globalno razprodajo je poganjal strah pred tem, da bo upočasnjena kitajska gospodarska  rast, negativno vplivala tudi na druga gospodarstva.

Merodajni indeks na borzi v Šanghaju je danes sredi dneva kotiral 4 odstotke nižje kot včeraj, ko je izgubil kar 8,5 odstotka vrednosti, državni mediji pa so dogajanje že razglasili za "črni ponedeljek", padcem pa so sledili tudi evropski in ameriški borzni trgi.

Tudi preostali azijski trgi so današnji dan začeli v rdečem, a so si v med kasnejšim trgiovanjem opomogli.

Glavni indeks na borzi v Šanjgahaju je dan začel z globokim 6,4 odstotnim padcem, predenj si je do konca jutranje trgovalne seje opomogel in je kotiral 4,3 odstotka nižje, pri vrednosti 3071,06 točke. Raven 3000 točk imajo mnogi analitiki za pomembno psihološko mejo - padec pod to vrednost bi namreč lahko med vlagatelji sprožila panično razprodajo.

Kitajske delnice so nov teden začele z dramatičnim padcem vrednosti

Vlagatelji po celem svetu so zaskrbljeni, da bodo podjetja in države, ki se zanašajo na veliko povpraševanje iz Kitajske - drugega največjega gospodarstva na svetu in drugega največjega uvoznika blaga in komercialnih storitev - prizadeta zaradi kitajske upočasnitve.

V zadnjih mesecih je kitajska vlada intervenirala na finančnih trgih, s čimer so poiskušali ohraniti zagon v gospodarstvu. A nedavna devalvacija državne valute juan, iz strani centralne banke, je po svetu sprožila nove skrbi glede stanjem kitajskega gospodarstva, ki bi lahko bilo slabše od prvotnih pričakovanj.

Drugod po Aziji in Oceaniji so trgi poslovali bolje od pričakovanj, saj so po začetnih padcih, začeli pridobivati na vrednosti:

  • Hongkongški indeks Hang Seng je pridobil 1,6 odstotke vrednosti
  • Korejski indeks KOSPI je zrastel za 1,3 odstotke
  • Avstralski indeks S&P ASX/200 je pridobil 2,4 odstotkov vrednosti

Rast omenjenih trgov je prišla kljub hudim včerajšnjim izgubam na trgih v ZDA in Evropi:

  • Indeks Dow Jones je v začetku trgovanja padel za 6 odstotkov a je do konca dneva nekoliko okreval in dan zaključil 3,6 odstotka nižje
  • Londonski FTSE je včeraj padel za 4,6 odstotke
  • Glavni francoski delniški indeks je padel za 5,5 odstotkov, nemški pa za 4,96 odstotka.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce