Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajski delniški trgi danes z visokim odbojem navzgor

Kitajski delniški trgi danes z visokim odbojem navzgor
October 22
07:02 2018

Eden izmed vodilnih borznih indeksov na Kitajskem, je doživel največjo dnevno rast vrednosti v zadnjih treh letih, potem ko je kitajska vlada napovedala, da bo stopila v podporo prizadetim delniškim trgom. Indeks Shanghai Composite je tako pridobil 4,4 odstotka vrednosti, s čimer je na poti k največjemu dnevnemu porastu vrednosti po septembru leta 2015.

Premik je podaljšal okrevanje, ki se je začelo v petek, ko se je zaupanje vlagateljev povečalo po zagotovilih o ukrepanju iz Pekinga. Vrednost delnic se je zmanjševala potem ko, se je gospodarska rast Kitajske v zadnjem obdobju začela upočasnjevati.

Kitajska rast v tretjem četrtletju najnižja po letu 2009

V petek so glavni kitajski finančni uradniki - vključno z gospodarskim svetovalcem Liu Hejem in vodjem komisije za nadzor zavarovalnic in vrednostnih papirjev - izdali izjavo s katero so želeli dvigniti razpoloženje vlagateljev na prizadetih trgih.

"Obilica objav iz strani ključnih kitajskih uradnikov v petek je bila oglušujoča in izjemno dobro koordinirana, kar je pokazalo svoj učinek," je dejal analitik Chris Weston iz družbe Pepperstone.

Prek vikenda je vlada objavila osnutek novih pravil za odbitke osebnih davkov, so sporočili iz tiskovne agencije Reuters. Poteze prihajajo, ko se drugo največje gospodarstvo na svetu sooča z izzivi, kot so visoke stopnje zadolženosti in intenzivnejša trgovinska vojna z ZDA.

Podatki objavljeni v petek so pokazali, da je kitajsko gospodarstvo v tretjem četrtletju doseglo najpočasnejšo rast od globalne finančne krize.

Rezultat je hkrati padec glede na 6,7 odstotno rast v predhodnem četrtletju, kljub temu pa ostaja v skladu s ciljem celotne države, ki znaša blizu 6,5 odstotka.

Več zadnjih let si Kitajska prizadeva, da bi se odmaknila od svoje odvisnosti od izvoza in se za svojo rast bolj zanašala na domačo potrošnjo. Istočasno se je vlada poizkušala spopasti z naraščajočim balonom zadolženosti, ki je gnan s pomočjo gradnje infrastrukture in stanovanj, ne da bi pri tem ogrozili rast.

V zadnjih mesecih je Peking sprejel ukrepe za podporo gospodarstva, vključno z zmanjšanjem kapitalskih zahtev za povečanje likvidnosti in olajšanje upočasnjevanja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce