Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajski delniški trgi so ob ponovnem začetku trgovanja doživeli hude padce

Kitajski delniški trgi so ob ponovnem začetku trgovanja doživeli hude padce
February 03
07:19 2020

Strah pred korona virusom je sprožil močan padec vrednosti kitajskih delnic, potem ko so se tamkajšnji delniški trgi po podaljšanih praznikih ob lunarnem novem letu danes spet odprli. Glavni kitajski borzni indeks Shangahi Composite je tako danes izgubil skoraj 9 odstotkov vrednosti, predenj so cene nekoliko okrevale. Visoke izgube so doživele tudi surovine.

Med najbolj prizadetimi so bila podjetja, ki se ukvarjajo z proizvodnjo, obdelavo materialov in izdelavo izdelkov za široko porabo, na drugi strani so delnice zdravstvenih podjetij močno pridobile na vrednosti.

Do hudega padca na borzah je prišlo kljub temu, da je Kitajska centralna banka napovedala nove ukrepe za ublažitev posledic izbruha virusa. Narodna banka Kitajske se je hkrati nepričakovano odločila za znižanje kratkoročne obrestne mere, kot del svojih poskusov za ublažitev pritiska na gospodarstvo, ki ga ustvarja hitra širitev virusa.

Apple je poročal o rekordnem četrtletju

Hkrati so se odločili, da bodo v gospodarstvo načrpali dodatnih 150 milijard juanov (20 milijard evrov), kar je korak namenjen zagotavljanju zadostne likvidnosti v bančnem sistemu.

Skupno bo banka tako v finančni sistem vnesla 1,2 bilijona juanov, večina od tega zneska je bila sicer načrtovana že prej. Povečanje likvidnosti je sicer največji enodnevni znesek v zgodovini države.

Iz banke so dejali, da bi bilo lahko prek tedna na voljo še več sredstev, medtem ko kitajski regulatorji napovedujejo, da bo vpliv virusa na že upočasnjeno gospodarstvo v državi "kratkoročen".

Izbruh korona virusa se pojavlja potem, ko se je drugo največje gospodarstvo na svetu zaradi trgovinske vojne z ZDA soočalo z upočasnjevanjem rasti. Kitajska je tako lani uradno zabeležila 6,1 odstotno gospodarsko rast, kar je bilo najmanj v zadnjih skoraj treh desetletjih. Delni trgovinski sporazum, ki je bil podpisan v začetku januarja je sicer zmanjšal napetosti, vseeno pa ostaja večina uvoznih dajatev še naprej v veljavi.

Padanje vrednosti delni na kitajskem prihaja potem ko je epidemija virusa v zadnjih dneh pretresla globalne trge. glavni ameriški borzni indeks S&P 500 je tako prejšnji teden zabeležil najslabše rezultate po oktobru.

Analitiki pravijo, da bi lahko vpliv virusa, ki je nekatera velika kitajska mesta popolnoma ali deloma zaprl, škodil rasti, če se bo izbruh še nadaljeval.

Kitajski turistični sektor je sicer že doživel hud udarec zaradi nenavadno majhne aktivnosti ob pomladanskem festivalu, medtem ko so bile kinodvorane prisiljene zapreti svoja vrata v poskusu zadrževanja širitve virusa.

Medtem so svojo dejavnost zaustavile tudi številne tovarne, medtem ko so podjetja zaposlenim naročila naj delajo od doma.

Družbe Foxconn, Toyota, Starbucks, McDonald's in Volkswagen so zgolj nekatere od korporativnih velikanov, ki so prekinili svoje poslovanje in zaprli svoja prodajna mesta po Kitajski.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce