Finančni trgi

Prispevki

Kitajski izvoz junija končal trimesečno obdobje padanja

Kitajski izvoz junija končal trimesečno obdobje padanja
July 13
06:53 2015

Izvoz drugega največjega gospodarstva na svetu, Kitajske, se je junija zvišal in tako končal trimesečno obdobje upadanja. Izvoz se je izraženo v domači valuti juan, glede na enako lansko obdobje povečal za 2,1 odstotek, na 167,2 milijarde evrov.

Vseeno se je obseg uvoza z 6,7 odstotnim upadom znižal še osmi mesec zapored, pri čemer se je trgovinski presežek povišal za 45 odstotkov na 40,9 milijarde evrov.

Kitajska je največji svetovni trgovalec z blagom, padec izvoza pa je v zadnjem obdobju zniževal njihovo gospodarsko rast.

Lani je Kitajska z 7,4 odstotno gospodarsko rastjo zabeležila najnižjo stopnjo rasti v zadnjih dvajsetih letih, medtem ko je bila 7 odstotna rast v letošnjem prvem četrtletju, najslabši trimesčni podatek od svetovne finančne krize leta 2009.

Kitajska borza v prostem padu

Kitajska splošna carinska uprava je dejala, da je na trgovinsko izmenjavo, skupaj z šibkim povpraševanjem, naraščajočimi stroški dela in močnejšo domačo valuto, vplivala tudi grška dolžniška kriza.

Oblasti so predstavile vrsto ukrepov za povečanje aktivnosti v gospodarstvu, kot je naprimer že četrto znižanje obrestnih mer po novembru lani.

Vlada naj bi podatke o gospodarski rasti v drugem četrtletju predstavila v sredo, mnogi ekonomisti pa napovedujejo, da bi se lahko znižala pod raven 7 odstotkov, kar bi bila najšibkejša rast v zadnjih šestih letih.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce