Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajski izvoz se je julija presenetljivo povečal

Kitajski izvoz se je julija presenetljivo povečal
August 08
06:57 2019

Kitajski izvoz se je julija nepričakovano povečal, kar je preseglo pričakovanja analitikov, ki so napovedovali padec, saj so trgovinske napetosti z ZDA še naprej naraščale. Uradni podatki so tako pokazali rast izvoza v višini 3,3 odstotka, medtem ko so ekonomisti napovedovali dvoodstoten padec.

Medtem se je uvoz julija znižal za 5,6 odstotka, kar je manj od pričakovanih 8,3 odstotka. Kljub temu analitiki napovedujejo, da bo kitajsko gospodarstvo še naprej pod pritiskom, saj Washington za prihodnji mesec pripravlja nov krog uvoznih dajatev.

"V prihodnosti je še vedno videti, da bo ostal izvoz v prihodnjem četrtletju umirjen," je dejal Julian Evans-Pritchard iz družbe Capital Economics.

ZDA so Kitajsko uradno označile za manipulatorja z valutami, svetovni trgi krepko v rdečem

ZDA so se zavezale, da bodo 1. septembra uvedel uvozne dajatve na kitajsko blago v vrednosti 300 milijard dolarjev, potem, ko so se dolgotrajna pogajanja med državama končala brez dogovora.

Napetosti med dvema največjima gospodarstvoma sveta so se ta teden stopnjevale, potem ko so ZDA Kitajsko uradno označile za "valutnega manipulatorja", potem ko je kitajska valuta juan v primerjavi z ameriškim dolarjem krepko izgubila na vrednosti.

Narodna banka Kitajske je v ponedeljek dejala, da so padec kitajske valute povzročili "ukrepi trgovinskega protekcionizma in uvedba povečanih uvoznih dajatev na kitajsko blago".

Šibkejši juan dela kitajski izvoz bolj konkurenčen in cenejši za nakup s tujimi valutami. Kljub temu so strahovi pred valutno vojno ta teden močno prizadeli finančne trge.

V četrtek je Kitajska narodna banka prvič po letu 2008 uradno določila sredinsko točko juana pod ključnim razmerjem 1:7 v primerjavi z ameriških dolarjem. Vseeno je bila točka trgovanja močnejša od pričakovanj trgovalcev, saj jo vidijo kot signal, da želijo oblasti stabilizirati padec valute.

Med trgovalnimi urami se je tako nivo juana umiril, azijski delniški trgi pa so pridobili na vrednosti.

Evans-Pritchard je dejal, da bo v prihajajočih mesecih "kakršen koli zagon iz strani šibkejšega juana zasenčen od nadaljnjih ameriških uvoznih dajatev in širše zunanje šibkostji".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce