Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajski “Nasdaq” je začel s poslovanjem

Kitajski “Nasdaq” je začel s poslovanjem
July 22
06:48 2019

Trgovanje na novem kitajskem delniškem odboru, v stilu ameriškega Nasdaqa, se je danes začelo zelo obetavno. Večina delnic na tako imenovanem trgu Zvezd, ki ga upravlja borza v Šanghaju je ob debiju pridobila na vrednosti.

Prejšnje leto je Kitajska dejala, da bo uvedla tehnološko usmerjen trgovalni odbor, saj želijo graditi na vlogi Šanghaja kot globalnega finančnega središča. Ta poteza označuje pomemben korak v prizadevanjih države, da odpre svoje gospodarstvo in trge.

Trgi so v nov teden vstopili z padci vrednosti

Na novem tehnološkem odboru je tako začelo kotirati 25 družb. Med najuspešnejšimi v prvem dnevu trgovanja so bile delnice proizvajalca polprevodnikov Anji Microelectronics Technology, ki so med jutranjim trgovanjem pridobile kar več kot 400 odstotkov vrednosti.

Delnice družbe Zhangjiang Hangke Technology, ki proizvaja opremo za testiranje baterij pa so poskočile za več kot 120 odstotkov.

Šanghajska borza je medtem dejala, da bo indeks, ki bo sledil dogajanju na trgu Zvezd, začel delovati v prihodnjih tednih.

Odbor je novembra lani razkril kitajski predsednik Ši Jinpig, mnogi pa ga vidijo kot del kitajskih prizadevanj za rast svojega tehnološkega sektorja. Kitajska je trenutno vpeta v trgovinsko vojno z ZDA, ki jo je Washington pred kratkim razširil tudi na tehnološka podjetja.

Medtem ko so ZDA uvedle trgovinske omejitve za kitajskega telekomunikacijskega velikana Huawei na podlagi tveganj za nacionalno varnost, pa nekateri trdijo, da gre za poskus preprečevanja kitajskih ambicij, da postanejo svetovni voditelji na področju tehnologije.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce