Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Kitajski nepremičninski sektor vse bolj poka po šivih

Kitajski nepremičninski sektor vse bolj poka po šivih
November 05
06:40 2021

Pojavili so se novi pomisleki glede kitajskega nepremičninskega sektorja, saj je postala skupina Kaisa najnovejši nepremičninski izvajalec, ki je zamudil z plačilom denarja svojim vlagateljem. Iz družbe so sicer sporočili, da se zaradi zahtevnega nepremičninskega trga, soočajo z do sedaj nevidenim pritiskom na svoje finance.

Novica prihaja v času, ko se konkurenčni razvijalec nepremičnin Evergrande še vedno spopada s težo svojega več kot 300 milijard dolarjev velikega dolga.

Kriza v Evergrandu je sprožila bojazen, da bi njegov morebitni propad lahko povzročil šok na svetovnih trgih. Družba se medtem v soboto sooča z novim plačilnim rokom, zato so že prodali nekaj od svojega premoženja v tujini.

Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad

Trgovanje z delnicami družbe Kasia in treh njihovih enot je bilo na danes na borzi v Hongkongu zaustavljeno, potem ko je eno od njihovih podjetji zamudilo z plačilom produkta za upravljanje premoženja. Iz borze Hongkongu sicer niso navedli zakaj je bilo trgovanje z omenjenimi delnicami prekinjeno.

Pred prekinitvijo trgovanja so delnice družbe Kaisa, ki ima tržno vrednost približno milijarde dolarjev, v četrtek dosegle rekordno nizke nivoje, pri čemer so v enem dnevu izgubile kar 15 odstotkov vrednosti.

Razvijalec nepremičnin s sedežem v mestu Šenzen je dejal, da se zaradi zahtevnega nepremičninskega trga in znižanja ocen bonitetnih agencij sooča z hudim finančnim pritiskom, kar mu otežuje izposojo denarja.

V soboto naj bi enota skupine Evergrande vlagateljem izplačala 82,5 milijona dolarjev obresti, medtem ko prihodnjo sredo poteče 30-dnevno obdobje mirovanja za plačilo drugih obresti, ki jih dolguje razvijalec nepremičnin v težavah.

Trgovanje z delnicami Evergranda je bilo na borzi v Hongkongu prejšnji mesec zaustavljeno za 17 dni, potem ko je družba zaustavitev trgovanja zahtevala pred objavo velikega posla.

A načrt, da bi za prodajo velikega deleža v svoji enoti za nepremičninske storitve v višini 2,6 milijarde dolarjev se je nato izjalovil, saj se z kupcem niso uspeli dogovoriti o pogojih zaključka posla.

V četrtek je Evergrandova enota za proizvodnjo vozil prodala svoje podjetje za izdelavo električnih motorjev Protean , saj skušajo tako zbrati sredstva za izpolnitev svojih obveznosti. Evergrande sicer ni sporočil koliko denarja so dobili za družbo, ki so jo pred dvema letoma kupili za 58 milijonov dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles